Рибарите в Ахтопол не вярват на очите си с какви риби са пълни мрежите им в началото на юни (СНИМКИ)

Рибарите около Ахтопол се радват от днес на разсъмване на чудо, което не са виждали в това годишно време. Даляните врят от попаднал в мрежите им паламуд, с тегло 1,200 – 1,500 кг. Повечето от живите рибари в България нямат в паметта си подобно явление през юни.

Паламудът по нашите брегове пристига най-рано в началото на септември, когато в мрежите попадат екземпляри от по 500-600 грама, пише „Флагман“.

Същински паламуд с подобни размери като днешните в нашите крайбрежни води, може да се види едва в началото или средата на октомври. Гости на Ахтопол днес с почуда купуват от улова край пристанището, който всъщност не е традиционен улов, защото пасажът от зрели риби просто попада в Даляните. Килограмът върви 18 лева.

„Всяка риба, която обаче отворите, за да почистите, съдържа огромно количество хайвер на женската – в жълто или изключително зрели тестиси на мъжките – в розово”, казва един от старите рибари в Ахтопол.

Обяснението е само едно – в това годишно време паламудът се изтегля от Босфора в посока Русия. Когато пасажът стигне до устието на основните руски реки вливащи се в Черно море, се извършва и оплождането между мъжките и женските риби. Едва в края на юли пасажите тръгват обратно на юг, за да достигнат и край нашите води.

По пътя им от Босфора до бреговете на Русия обаче тези риби никога не се отбиват по крайбрежието – те се движат в дълбоки води и има само едно обяснение, което обаче не може да се докаже.

Тези дни в района на Босфора е имало военни учения и е възможно при подводна бомбардировка, част от пасажите да са се дезориентирали.

 


Мъжки екземпляр, който трябва да оплоди изхвърления от женските хайвер

Женска риба, която е пълна с готови за оплождане яйцеклетки