Цунами в София? Каролев и строител на яз. “Бели Искър” в спор ще рухне ли скоро стената ВИДЕО

Човекът, строил язовир “Бели Искър” заяви, че проблеми със стената има от 1945 г. В това е категоричен 92-годишният Петър Ангелов от село Бели Искър.

Всеки ден „Бели Искър“ осигурява 20-25% от водата на столичани и тази на цял Самоков. Язовирът е и с най-голямата стена на Балканския полуостров. Строен е между 1939 и 1945 година, започват го сърби, но го продължават немци.

Всички обаче ползват български работници. Тогава Петър Ангелов е на 17. Бил назначен за бригадир. Той участвал в строежа на съоръжението.

Пред Bulgaria ON AIR Ангелов съобщи, че циментът, вложен в стената, се разлага от самата вода.

„Това, което говореха техниците и работниците – стената е уязвима. Доказателството, когато тя беше почти построена, чашката на язовира се пълнеше, повече от половината на отделни места, стената пропускаше вода, беше мокра“, сподели Петър Ангелов.

Днес язовир “Бели Искър” работи в авариен режим. Причината – в края на миналия век „Софийска вода“ взима решение за ремонт на язовирната стена, тъй като тогава той е собственост на дружеството. Ремонтът е започнат, но до втория етап така и не се стига.

Дълги години институциите си прехвърляха отговорността за яз. „Бели Искър“, държавата и Община спореха за това кой трябва да е собственик на язовира, което възпрепятстваше и неотложния ремонт. В момента „Бели Искър“ е предаварийно състояние, а достъпът до него е абсолютно забранен.

Язовирът в момента е собственост на Областната управа на София. В понеделник стана ясно, че той за пореден път ще бъде прехвърлен – този път в ръцете на министерство на икономиката. Именно от икономическото министерство поеха ангажимент да направят така чакания ремонт на съоръжението.

За ремонт от години настояват и в село Бели Искър.

„Водата за Перник няма да минава през София. Това няма как да стане заради изкачването към Владая. Ще се направи един водопровод, вода ще се докара през магистралните водопроводи в Перник. Това може да стане, но сроковете са изключително кратки“, каза пък в студиото на „Денят ON AIR“ икономистът Владимир Каролев.

Според него проектът трябва да се възложи на „Софийска вода“.

„Другият начин беше смехотворен с води от пещерите. Реалният срок е 2-3 месеца и то зависи кой ще прави проекта. Това не е обаче окончателно решение на проблема. Тази помощ, която се дава на ВиК Перник, не знам дали ще е достатъчна, за да се реши проблемът“, изтъкна Каролев.

Той обясни, че София се инвестират 40 милиона годишно и то от много години.

„Водите, които текат в София отвреме-навреме отгоре, най-често са от пробити тръби от строители. Много преди водата да избие отдолу, тя се хваща. Трябва водния сектор да се отвори за инвеститори“, категоричен бе Каролев.

Икономистът коментира и дали създаването на държавен ВиК холдинг ще доведе до оптимизация на отрасъла.

„Първоначално бях против тази идея, сега обаче се изясни какво ще прави той. Холдингът ще може да улесни по-бързо да се взимат решения на централно ниво. Водата в населените места трябва да се плаща от тарифите, не могат да ни се дадат грантове за питейната вода“, коментира Владимир Каролев.

Каролев коментира и информациите, че стената на яз. „Бели Искър“ може да не издържи.

„Не може да прелее яз. „Бели Искър“, той е проектиран от тогавашния кмет на София Иван Иванов. Стената може да не издържи, ако се напълни на 100%. Там има датчици и онлайн се наблюдава състоянието. Когато се качва нивото, моментално пускат вода да излезе към язовир „Искър“, допълни Каролев.

По думите му постепенно, всяка година по-малко трябва да се вдигне цената на водата, за да има достатъчно средства за инвестиции.