Борисов за решенията на ЕС за борбата с COVID-19

Твърдо ще противодействаме на дезинформацията. Това обеща премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг от Министерския съвет и благодари на българските медии.

„Като давате апокалипсиса по държави, за които въздишахме да отидем, става ясно колко надеждни мерки сме взели“, каза той.

Борисов огласи решения, взети вчера по време на видеосрещата на европейските лидери:

„Пета точка е да продължат да се полагат усилия и да се осигурят действията в подкрепа за осигуряване на медицинско оборудване за целия Европейски съюз“, каза той.

„В Шеста точка казваме, че ще трябва да се направи преглед на запасите, производството и вноса на лични предпазни средства, апарати за вентилация и консумативи за тестове“, каза той.

„В контекста на препоръките на СЗО неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове“, каза премиерът.

Той заяви, че ще се направи всичко възможно, за да се окаже подкрепа за научните изследвания, за да се достигне до максималния им потенциал в целия Европейски съюз.

„ЕК ще даде 140 млн. евро за 14 проекта за ваксини“, каза Борисов.

„13 точка не е добра – „Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната“. Оставям умниците да коментират това – тези, които не искаха да влизаме в Еврозоната“, каза той.

„В ранни зори ми се обади австрийският канцлер с огромна молба. Оказва се, че много бързо се е разпространила мълвата за нашите заводи и облекла. Буквално Себастиан ми каза „Бойко, моля ти се, дай ми. Облеклата свършиха, нямаме за първа линия.“ Това е Австрия – най-доброто място за живот“, каза Борисов.

„Взехме решение за закупуване на 1 млн. маски и 50 респиратора директно. Тестовете, които към момента сме поръчали са два вида – PSR – 600 000 бройки, вторите са бързи тестове – 400 000 бройки“, каза Борисов и призна, че Дончев вече е освободил пари от европейски фондове.

„След 4-6 или 8 седмици, когато докторите кажат, ще ни трябват по 10-20 000 теста дневно“, заяви Борисов

Според него зелените коридори работят много добре в момента.

„През април – май – тогава масово ще ходят хората да бъдат тестувани. А сега просто ще направим извадка, за проучване“, поясни Борисов.