Всички обожават яйцата по панагюрски! Мама ми показа обаче един трик, с който те стават наистина великолепни !

Яйцата по панагюрски са една от най-обичаните гозби в България. Едва ли има  човек, който да не примира от удоволствие, когато си ги хапва. По принцип се водят и за лесна за изпълнение рецепта.

До, но има хора, които изпитват трудности при забулването на яйцата. Точно затова днес ще ви разкрием един трик, който са ползвали нашите майки и който ще ви помогне много при забулването. Но първо – необходимите продукти за две порции: 6 яйца (по три на порция, ако ви се стори много, може да ползвате 4 яйца за по две в порция без да променяте останалите съставки), 400 грама кисело мляко, 100 грама сирене, 20 грама краве масло, ½ чаена лъжичка червен пипер, 2 скилидки чесън.

Започнете с подготовката на основата. Натрошете сиренето и го разбъркайте с киселото мляко. Ако обичате чесън нарежете 2-3 скилидки на ситни парченца и ги добавете към сместа от кисело мляко и сирене. Спокойно може да пропуснете чесъна, ако не го обичате. Получената смес разпределете в дълбоки чинии. Сложете в голяма тенджера вода да заври.

Вземете чаена чаша и сложете вътре парче найлоново фолио, така че да остава от фолиото и навън. Счупете яйцето и го поставете в чашата. Извадете фолиото като придържате краищата. Направете вързопче и го завържете здраво с конец. Готово. Само един път като го направите, ще видите колко лесно и бързо става. След като сте готови и с шестте вързопчета ги поставете във водата.

Ако искате яйцата да са рохки – дръжте ги 2-3 минути. Ако искате да са по-твърди – дръжте ги пет минути. Извадете вързопчетата с решетъчна лъжица, отрежете вързания край и изсипете яйцата върху основата в чинията. В тиган разтопете маслото, след което добавете червения пипер и разбъркайте за 20-30 секунди. Внимавайте пиперът да не загори, защото това ще развали вкуса на вашите яйца по панагюрски!  Добавете от запържения червен пипер във всяка порция. За украса, а и за освежаване на вкуса може да добавите и ситно нарязан магданоз към всяка порция яйца.

Добър апетит!
Ако Ви е харесала статията, ще Ви бъдем благодарни ако я споделите!