9 храни с високо съдържание на йод, които са много важни за щитовидната жлеза и метаболизма

Йодът е един от най-важните и необходими микроелементи за човешкото тяло. Неговата липса отслабва имунната система и води до лошо здраве :

метаболизъм е нарушен и увеличавате риска от затлъстяване, щитовидната жлеза спира да функционира правилно , състоянието на кожата, ноктите и косата се поврежда, подуване, умора, апатия и какво ли още не могат да бъдат последствията от него.

Според Световната здравна организация дневната норма на йод е 100 микрограма за юноши, 150 микрограма за възрастни и 200 микрограма за бременни жени. Приблизително 90% от хората го приемат с храна , останалите с вода и въздух. Затова е толкова важно да следите приема му. Днес сме подготвили 9 продукта, които ще помогнат за запълване на йодния дефицит.

Храни, богати на йод

Морски водорасли

Най-достъпният йодосъдържащ продукт: 100 g съдържа до 300 микрограма органичен йод. В допълнение, този микроелемент, получен от водорасли, се абсорбира от организма по – добре от йодните препарати (калиев йодид и други). Добавете морски водорасли към любимите си салати и лесно можете да осигурите ежедневния си прием на жизненоважен минерал от микроелементи.

Черен дроб от треска

В допълнение към факта, че черният дроб на треска е източник на рибено масло, фолиева киселина и редица витамини (A, D, E), той съдържа и йод в достатъчни количества. На 350 g продукт е около 350 микрограма от това полезно вещество.

треска

В допълнение към факта, че тази риба е отличен източник на протеини, тя е богата на много витамини и минерали, включително йод: 110-135 mcg на 100 g.

скарида

От морските дарове има най-много йод в скаридите. 100 g съдържа около 110 микрограма йод

риба тон

Рибата тон е ценена заради високото си съдържание на протеини, както и много важни микроелементи, по-специално йод: около 50 микрограма на 100 g продукт. Консервираната риба тон е чудесна за приготвяне на салата или пастет. Добавете тези ястия в семейното меню по-често.

яйца

Яйцата съдържат редица полезни вещества, включително йод. Йоден индекс: 35 mcg на 100 гр.

Експертите препоръчват да се приготвят различни ястия от тях и да се включват в ежедневната диета. Между другото, яйцата са един от малкото продукти, които се усвояват от организма почти напълно, с 97–98%.

райска ябълка

Райската ябълка перфектно помага да се запълни липсата на витамини и минерали като магнезий, натрий, желязо (което дори надминава ябълките по своето съдържание) и йод. Индикаторът на последното в продукта е: до 30 mcg на 100 g.

боб

Ястията с боб са много здравословни. Фасулът съдържа фибри, фолиева киселина и други важни вещества. Съдържанието на йод е до 15 mcg на 100 g.

сушени сливи

Полезните свойства на сините сливи се дължат до голяма степен на богатия му състав. Само йодът съдържа около 13 микрограма на пет парчета продукт.

Малки количества йод се намират и в млечните продукти, елдата, червените боровинки, ягодите, бананите и гъбите. Чудесен начин да добавите йод към диетата си е да използвате йодирана сол .

Бъдете здрави! И ако статията е била полезна за вас, споделете я в социалните мрежи!