Извънредно! Локдаун от Петък до Коледа. Затварят всичко без

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск – няма да издържат лекарите и сестрите. Преди да съм министър, аз съм лекар и съм готов да поема всякаква отговорност и риск. Не мога да приема, че има по-висша ценност от живота.

Всеки живот има значение. Сега е време да се държим един за друг. Мбного колеги са болни, техните близки също. Много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата.

Това коментира на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Днес заедно с експертите предложих тези мерки на премиера Бойко Борисов и на коалиционните партньори и предложих те да влязат в сила от петък – 27 ноември. Мерките ще бъдат обсъдени на Министерски съвет и ще вземем решение за тях, обяви министърът.

Ето какви мерки предлага той:

Удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на месец март 2021 г.

Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и др. във всички училища, университети, детски градини и ясли, както и всички други форми на извънкласни дейности.

Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конглесно-конферентни меропрлиятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, вкл. частно организирани тържества.

Продължаване на забраната за посещение в дискотеки, пиано-барове, барове.

Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо хранене, увеселителни заведения, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

Преустановяване на работа на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от топа мол. Изключение правят дрогерии, аптеки, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги.

Преустановява се провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения за обществения транспорт.

Ние не налагаме локдоун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим в името на живота, посочи Ангелов.

Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи, допълни той.