Проф. Чирков: При Бай Тошо имаше здравеопазване, Бойко ни доведе до пълна катастрофа!

Проф. Чирков заяви, че не помни и не е виждал такава нищета и разруха в здравеопазването!

„При Бай Тошо, каквото и да говорят, имаше здравеопазване. Имаше една добре изградена система. А сега, при Бойко Борисов е пълна катастрофа. Аз не помня и не съм си представял такава нищета и разруха в здравеопазването“.

С огромна болка, но откровено, тези думи заяви прочутият сърдечен хирург проф. Александър Чирков. Той не крие ужаса си за това какво се случва и какво предстои да се случи в държавата в тежките времена на пандемията.

Проф. Чирков заяви категорично, че в здравната ни система към днешна дата няма нищо друго, освен беднотия, мизерия и пълен хаос. А най-големите потърпевши от това са редовите българи.

„Системата при Живков беше добра и функционираше правилно. Да, вероятно е била малко архаична, но трябваше само да се усъвършентва. Това не се направи и вината е изцяло на правителствата. Особено на правителството на Борисов, което е на власт вече толкова мандата.

В момента болниците са просто едни комерсиални структури, търговци, които не търсят и не искат нищо друго, освен пари, печалба. Никой не предлага на българина грижи и обслужване на хуманно и наистина професионално ниво“, отговорно заявява проф. Чирков.

Той е убеден, че подобно безумие и мерзост няма никъде другаде по целия свят, а той самият е видял и обиколил множество страни.

„След като се създаде Здравната каса, трябваше да се появят и застрахователни дружества, които да осигуряват допълнително хората. И парите на данъкоплатците да отиват в тях и в Касата, а не в държавния бюджет, както е в момента“, убеден е проф. Чирков.

Проф. Чирков ги размаза: Covid-19 не прониква през носа

Светилото на медицината проф. Александър Чирков даде ясни и точни, дори нагледни обяснения на най-обсъжданата от месеци тема – тази за Covid-19.

Той не отрича опасността и риска от вируса за мнозина, защото все още наистина не се знае как ще реагира съответният организъм на заразата. Категорично обаче заяви, че вирусът не се предава и не влиза в нас през носа.

„Коронавирусът заразява през устата. И това има своето научно и доказано обяснение. Той е агресивен, но влиза през устната кухина, тъй като там се намират белтъците. Влязъл през устата ни, той слиза към белите дробове.

Не минава през носа, защото в него сме „защитени“ с прегради, които не разрешават тези белтъци да се отдават на заразата и вирусите.

Топкардиологът говори за коронавируса

Затова трябва особено много да пазим устите си – горещо препоръчвам маски на закрити помещения. И в никакъв случай да не си докосваме устата – не само с мръсни ръце, но и изобщо, ако не сме си у дома и не сме се мили добре преди това“, обяснява проф. Чирков.

Той признава, че също се бои от коронавируса, но продължава да работи като прави всичко възможно да се предпази – себе си и хората около себе си, предава 24zdrave.bg.

Чирков не за първи път повтаря, че положителните емоции и преодоляването на стреса са ключови за здравето. И съветва хората да не гледат новини и създаващи паника предавания всеки ден.

Той препоръчва честите разходки на открито, както и честото проветряване на стаите в офиса или у дома, дори и посред най-студената зима. Защото това е от жизнено значение за работата и здравето на белия дроб.

Разбира се, приемът на витамини и добавки помага, но не и ако се предозират и се прекали с тях. И не бързайте с антибиотиците, често пъти е предупреждавал хирургът.

Чирков разсече Борисов: Това е психопатия

Великият сърдечен хирург проф. Александър Чирков от дълги години живее в Германия, но постоянно се връща у нас и не спира да работи. Той е един от най-уважаваните хора в държавата и мнението му се цени високо.

Може би точно, защото говори директно и не се страхува да изрази мнението си, дори и то да е неудобно на управляващата върхушка. Проф. Чирков неведнъж е коментирал и посочвал грешките на политиците ни още от началото на демокрацията.

Към премиера Бойко Борисов първоначално той имаше благосклонно мнение и твърдеше, че не му е лесно. Че се опитва да балансира нещата спрямо изискванията на ЕС, народа и демокрацията.

След няколко мандата и ескалацията на народното недоволство обаче, Чирков не се поколеба да каже истината на министър-председателя. А тя е, че с нарцисизъм, граничещ с психопатия, нищо не се постига. Това е болестно и опасно състояние – както за самия човек, така и за държавата.

„Много политици страдат от тази болест, Борисов не е изключение. Той иска постоянното внимание на всички, прожекторите на медиите единствено върху себе си, цялото признание за себе си, всички трябва да са ангажирани с неговата особа. Ами не може така! Така не се прави“, категоричен е хирургът.

И даде пример с италианския премиер Джулио Берлускони, който напусна политиката по абсолютно същата причина – самозабрави се до степен на умопомрачение.

„Има една много умна приказка и тя гласи, че ако искаш да провалиш, да съсипеш един владетел, трябва само да подклаждаш неговия нарцисизъм. Свършен е“, увери Чирков.

За сметка на Бойко Борисов, той определи Тодор Живков като един наистина добър държавник, каквото и да се говори днес за него, пише senzacia.net.

И е бил добър, защото всячески се е опитвал да се откъсне от тогавашния СССР и да работи самостоятелно за страната си. Защо не се е получило изцяло, това е друг въпрос и независещи от него обстоятелства.

Проф. Чирков завършва с думите, че за да бъде успешна една държава, то тя трябва да се погрижи първо за населението си, а после и за корупцията.

„Да сте чули някой, който е обрал банка, да отиде в затвора?! Олигарси, мутри, братя Галеви – нали те винаги са били приятели с управляващите. Как да стане това тогава?! Докато нещата продължават така, оправия няма да видим“, категоричен е светилото на медицината.