14 нови приложения на оцета, за които никога не сте чували, а 5-тото ми е любимо

Рафтовете на магазините са пълни със скъпи течности за почистване, които не винаги правят това, което обещават -и само си давате парите на вятъра. Ето защо трябва да търсим по-лесни и натурални методи.

Ние събрахме най-популярните начини за използване на ябълков оцет у дома.

14. защитава домакинските уреди от котлен камък

Можете лесно да премахнете котлен камък от вашата пералня или съдомиялна машина или просто да ги измиете с няколко чаши ябълков оцет. Стартирайте стандартния режим на празна машина. 3-4 минути по-късно добавете 2 чаши ябълков оцет.

13.

Удължете живота на свежите цветя

Смесете 2 супени лъжици ябълков оцет, 3 супени лъжици захар и 1 литър топла вода и сложете цветята в нея. Този трик ще ви помогне да запазите цветята си свежи за още няколко дни.

12. Почистване на сухи петна

Смесете 1 супена лъжица веро за съдове, 1 супена лъжица бял оцет и 2 чаши топла вода. Тази смес ще ви помогне да премахнете старите изсъхнали петна, дори от вино и кафе . Можете също да използвате тази смес в съдомиялна машина със специален препарат.

11. Предотвратяване замръзването на стъклата на автомобила

Използвайте ябълков оцет през зимата като средство за избягване на замръзване на прозорците. Измийте стъклата на автомобила си със смес от оцет и вода в съотношение 3: 1.

10. Премахване на запушвания на канала

Смес от сода за хляб, оцет и вода може да ви помогне да се отървете дори от най-лошите запушвания. Поставете половин чаша сода за хляб в канализацията , след това добавете чаша оцет и същото количество преварена вода. След 20 минути изсипете малко вода от чешмата в канализацията. Това е много добър начин за предотвратяване на запушвания

9. Ефективен срещу мухъл

Чистият оцет може да ви помогне да се отървете от мухъл. Напръскайте течността върху засегнатите места и разтрийте повърхността с груба гъба. Оставете оцетът да се изпари. Това е по-безопасно и по-ефективно от използването на хлорно избелващо средство.

8. Ефективен срещу микроби

Смес от оцет и вода в съотношение 1: 1 ще убие микробите в кухнята. Смесете тези съставки и изсипете течността в бутилка с пулверизатор. Ще получите екологична антимикробна смес. Можете лесно и бързо да измиете микровълновата си печка и да дезинфекцирате дъските си за рязане.

7. Почистете крановете и душа

Можете да почистите душът със смес от вода и оцет в съотношение 1: 1. Поставете душа в тиган със сместа и го варете 5-7 минути. Оставете течността да се охлади. Можете да почистите крановете си с чист ябълков оцет и гъба.

6. Отървете се от микробите по детското облекло

Убиването на микроби по време на пране на дрехи е лесно, ако имате чаша ябълков оцет. Добавете го в пералнята, без да го смесвате с перилния препарат. Дрехите ще бъдат свежи и стерилни. Този трик се използва от много дълго време.

5. Почиства хром

Паста, направена от сода за хляб и оцет, може да ви помогне да полирате хромираните предмети . Не можете обаче да използвате тази смес за гранит или мраморни повърхности.

4. Отървете се от плевелите

25% ябълков оцет ще ви помогне да се отървете от плевелите. Напръскайте оцета върху местата, които искате да почистите. Повторете това, докато всички плевели бъдат премахнати.

3. Отървете се от утайките във вашия аквариум

Слаб разтвор на ябълков оцет и вода ще премахне физиологичен разтвор и хоросан. Измивайте с него стените на резервоара за вода възможно най-често. Оставете оцетът да се изпари и след това измийте повърхността с чешмяна вода. Можете също да използвате този метод за почистване на машина за  кафе.

2. Поддържайте фурната си чиста

За почистване на фурната може да се използва разтвор от вода и оцет. Това ще предотврати задържането на мазнина на повърхността на фурната по време на готвене. Същото може да се направи и с микровълнова печка.

1. Отървете се от целулита

А сега нещо неочаквано! Смесете 3 части ябълков оцет с 1 част масло от витамин Е и масажирайте сместа в кожата си два пъти на ден. Това ще ви помогне да се отървете от целулита.