1 супена лъжица и листата му не се виждат от цвят! Дайте на коледничето сега и ще полудее от цъфтеж

Дойде времето коледничето да започне да цъфти – някъде в периода между октомври и ноември. Чували сме какви ли не съвети за предизвикване на цъфтеж като използването на кислородна вода или гранулирана захар, но в общи линии те се свеждат до поредните интернет-бръщолевици.

Ето какво е нужно да направите всъщност:
Какво кара коледничето да цъфти по-добре или по-лошо

Всъщност, след като много хора поръсят почвата на коледничето със захар, те действително виждат обилен цъфтеж. Но това е просто съвпадение и захарта няма нищо общо, тъй като през декември растението така или иначе цъфти много добре.

И няма да ви лъжем – няма универсален „лек“ за цъфтеж и дори ако са изпълнени всички условия, никой не може да даде гаранция, че коледничето ще бъде обсипано с цветове. Но ви обещаваме, че ако използвате начина, описан по-долу, определено ще има много повече пъпки. Но това, че закърнелите клони моментално ще оживеят и ще „плъзнат“ във всички посоки – това никой не може да гарантира. Накратко, цъфтежът на коледничето зависи от следното:

Качество на осветлението. Да, късният есенен период не е прекалено богат на слънчеви лъчи, които са толкова необходими на цветовете на коледничето, но трябва да ги уловите максимално.
Храна. Самото подхранване, за което ще говорим по-долу, се прави само веднъж, но растението трябва също така редовно да се подхранва с подходящи минерали.
Здравен статус. Да, цветовете също го имат (или, уви, нямат) – всичко идва от кореновата система, която, когато е в отлично състояние, провокира обилната поява на пъпки. Но младите коледничета, които все още не са набрали достатъчно сила, често не успяват да задържат пъпките, които вече са се появили още преди цъфтежа.

Друга характеристика е температурата, ако осигурите на коледничето по-хладен режим (около 15 градуса), по-вероятно е да се обсипе с пъпки. За целта си струва да поставите цветето на остъкления балкон.

Между другото, цветарството има свои задължителни закони. Ако растението е сериозно ограничено в нещо, това ще окаже неблагоприятно въздействие върху него.

Следователно е строго забранено да държите декабриста в тъмна стая – там няма да цъфти.

Калиев монофосфат е нашата вълшебна пръчица

калиев монофосфат за подхранване

Именно съдържанието на калий и фосфор в средството за торене помага на пъпките да разцъфнат масово. Между другото, той е подходящ не само за коледничето, но и за много растения.

Трябва да се има предвид, че това е концентрат, така че е необходимо само едно приложение. Няма да е необходимо да го разделяте или давате на порции – това няма да даде добър ефект и дори може да навреди.

Ето как се прави:

  • 1 супена лъжица калиев монофосфат се разрежда в десет литра вода. Можете да намалите тази пропорция: съответно на 1 литър вода е необходима 1/4 чаена лъжичка.
  • По-добре е да вземете малко топла вода – за да разредете кристалите в нея. И едва след това изсипете разтвора в останалата вода.
  • След това или напръскайте растението със спрей-накрайник, или обтрийте листата с разтвора.

Корените не се нуждаят от средството –  само листата.

Това е всичко, което трябва да направите сега, за да може коледничето да се окичи в красиви цветове до декември.