Вирусологът проф. Аргирова ни попари: Няма никаква втора вълна! Броят ще расте до Коледа, а после ще се случи това:

След като вчера стана известно, че професорът по вирусология д-р Радка Аргирова е успяла да изолира комбинирана инфекция с коронавирус и сезонен грип, днес експертът и бивш член на НОЩ коментира ексклузивно разпространението на коронавируса в страната.

Професор Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология разясни, че очаква броят на заразените да продължи да расте до Коледа, а в началото на новата година да започне да спада, което ще означава, че са се задействали механизмите на колективния имунитет.

Ето какво още заяви проф. Аргирова за вихрещата се зараза в страната и по света:

– Проф. Аргирова, колко тревожна е в момента ситуацията с разпространението на коронавируса у нас от ваша гледна точка?

– Изключително тревожна е. Повече от 40% от хората, които изследваме, се оказват заразени. Съвсем друг е въпросът до каква степен те имат или нямат симптоми. Все пак предполагам, че когато са дошли да се изследват, вероятно има защо да го правят. Едва ли някой идва само от просто любопитство. В същото време чувам, че има много хора, които са болни и не се изследват. Това е още по-тревожно, защото ние не знаем оттук нататък дали те се самоизолират. И така не става ясно дали ние можем фактически да спрем пътя на този вирус.

– Тоест е възможно случаите да продължат да растат заради тези хора, които не се изследват?

– Разбира се. Точно това се получава. Знам за такива хора, които лежат и казват, че няма и не искат да се изследват. Това не е отговорно поведение.

– Споменахте, че е все по-голям е процентът на положителните проби. Същевременно с това се увеличава и броят на починалите лица през последните дни. Притеснителни ли са тези числа, които всеки ден съобщават от Министерството на здравеопазването?

– За да мога да отговоря на този въпрос, трябва да знам каква е приблизително бройката на починалите през годините, преди да има коронавирус. Аз не знам тази бройка, но във всички случай броят на починалите действително продължава да расте.

– Вчера споделихте, че вече има случаи на заразени от грип и коронавирус едновременно. Колко случая такива наблюдавате?

– Днес вече имаме четвърти случай.

– Освен от коронавирус с какъв щам от грипа те са заразени?

– Пациентите дават положителни проби за коронавирус и за грип щам тип А.

– Как протича инфекцията при пациентите, които са заразени и от грип, и от коронавирус?

– Не мога да ви кажа. Още не съм разговаряла с тези хора. Аз правя единствено разграничаването между коронавируса и грипа.

– Според вас минахме ли най-тежкия период на разпространения на коронавируса, т.нар. втора вълна?

– Не сме. Няма никаква втора вълна. Има си една вълна, която никога не е свършвала при нас. Всеки може да си я нарича, както иска. Не сме минали този тежък период. Той ще продължи още време и ще бъдат заразени още повече хора, защото тези, които преди месец започнаха яко да вдигат броя на новозаразените, те са заразили нови хора, които сега започват да дават отражение.

– Как ще се преборим с коронавируса – със спазване на мерките или с идване на ваксината?

– Засега със спазване на мерките, защото не я виждам ваксината къде е.

– Какви са очакванията ви за развитието на пандемията?

– Някъде до Коледа ще расте броят на заразените, след това ще започне да спада. Надявам се, поне така действа логиката на епидемията, след това да се задействат механизмите на този колективен имунитет, за който говорим, тоест твърде много хора ще бъдат заразени, за да може вирусът да продължи да се разпространява.