Извънредната обстановка ще бъде удължена и след януари

Костадин Ангелов: Голямото недоверие към институциите доведе до този резултат.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец януари, след това според данните, ще се пристъпи към още едно удължаване – до март. България не спира да следи и ситуацията в другите държави, за да се ориентира и със своите мерки. С всички ресорни министри е направен анализ за ефекта от по-ограничителните мерки, преди да се пристъпи към заповедите.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов пред bTV.

По повод заповедта, че празненствата до 15 души ще са разрешени, той обясни: „8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът ще бъде сериозен. Създали сме организация, която да позволи всяко едно действие извън заповедта на министъра на здравеопазването. Основната идея е да избегнем масовото заразяване. Там, където има много голямо струпване, там искаме да ограничим. Не можем да забраним на хората да живеят. Нашите мерки са подобни на другите държави – ние следваме ясна политика, която следва логиката на всички европейски държави. Според медицинските специалисти в басейните риска от заразяване е по-малък отколкото във фитнесите“.

Ангелов направи уточнение и за пазаруването. Сутрин от 8:30 до 10:30 е „зеленият коридор“ само за хора на 65 г. и над 65 г. През останалото време те пак ще могат да пазаруват, но тогава вече е позволено и за всички останали клиенти.

Направленията за PCR още не са уточнени, стана ясно от думите на министъра.

„Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, че там вече няма болнични легла. Има ли система в света, която може да устои на такъв натиск – отговорът е не“, отбеляза още проф. Ангелов.

Попитан за липсата на места и за отказа от прием в болниците здравният министър каза, че се е действало по ясно разписан план. Той отрича да се е действало със забавяне и без конкретни насоки. Постоянно се е следяла заболеваемостта.

Здравният министър разясни и какво е било направено през лятото, имало е организация с органите на РЗИ, полиция и пожарната. Искано е допълнително да бъдат доставени и коли, снабдяване с лекарства, ясно разписване на това кои болници се отварят и кои се затварят. „Категорично нито един ден от летните месеци не е проспан. 2-3 дни след назначението си пуснах заповедта каква да е организацията по лечебните заведения. Тя беше направена такава, каквато позволяваше. Ако някой може да създаде нови лекари и медицински сестри, аз не мога да го направя“.

„Проблемът не е организационен. Няма персонал“, каза още проф. Ангелов.

„Това са възможностите на нашата здравна система към днешния момент. Тя е нереформирана, има нужда от сериозен ремонт. Нямаме консенсус обществен, нямаме и политически. Т.е. такива са възможностите“, обясни здравният министър.

„От самото начало ние призовавахме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса, от горенето на маски. Голямото недоверие към институциите доведе до този резултат. Не е необходимо да търсим виновни. Решението е едно – спазване на мерките и уважение към лекарите“, заяви още здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който призна, че смъртността в България е сериозна. По думите му обаче не трябва сега да се обвиняваме, а да се обединим.