БНТ: Близки на мъж не могат да открият в коя болница в София е настанен. Накрая разбират, че е починал

Близките на мъж са имали тежки часове, докато разберат в коя болница в София е настанен за лечение. Впоследствие се оказало, че той е починал.

В нощта на 12-ти срещу 13-ти ноември 69-годишният Стефчо Стойков не се чувства добре – има проблеми с дишането и сърцето. В 3:30 ч семейството позвънило на 112, линейка обаче не дошла, предава БНТ.

“За съжаление се бави твърде много. В 6:30 ч на същата сутрин ние се чухме с него за последен път в този живот, баща ми каза, че той разчита и вярва на линейката, на спешните медици и ще си изчака”, споделя дъщеря му Ива, пише факти.бг.

Линейка идва в ранния следобед на следващия ден – близо 12 часа след първоначалното повикване. Къде е баща ми, започва да пита Ива и се оказва, че няма кой да отговори.

“При позвъняване на 112 те отказват да дадат такава информация. Отидохме в Спешна помощ, за да изискаме оттам някаква следа къде е баща ми.Те казаха, че за да получим такава информация трябва да подадем писмена молба, това се случва в късния следобед в петък. Предстоят събота и неделя, вероятно такава информация можехме да получим едва следващата седмица”, опасява се Ива.

Чрез познати, след часове, семейството разбира в коя болница е настанен. Минути след това става ясно, че Стефчо Стойков е починал.

От Окръжна болница отказаха коментар пред камера, но обясниха, че са направили всичко по силите си да спасят Стойков. Потърсили са семейството, когато мъжът е починал.

От пресцентъра на телефон 112 заявиха, че те само подават сигнала към Спешна помощ и нямат задължение да уведомяват близките къде е настанен пациентът.

Спешна помощ и здравното министерство не отговориха на въпросите ни. Назначена е проверка, която да установи защо линейката е закъсняла и защо близките разбират в коя болница е Стойков едва след смъртта му.

“Това за мен е усещането за хаос. За липса на подреденост при положение, че има всякакви начини това да бъде организирано”, коментира още дъщерята на починалия.