Президентът: Хората измират не от коронавируса, а от хаоса и лошото качество на живот

Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата, заради напускащите от 10 г. лекари и медицински сестри и от лошото качество на живот. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

„Умират от лошо качество на живот, от липса на превенция и профилактика и от блокиране на лечението на много други опасни болести“, подчерта държавният глава. Той отбеляза още, че НЗОК се източва, не се правят никакви реформи, закриват се общински болници, а „сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните“.

Според Радев противоепидемичните мерки се вземат на пожар, без да се вземат предвид социални и икономически аспекти, без да се мисли и за последствията от тях.

Президентът определи Бюджет 2021 като разоряващ. „Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени“, каза Радев. Но подчерта, че няма да се първият български президент, наложил вето на държавния бюджет.

Радев не пропусна и темата за неслучилия се нов основен закон. „Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна (…) Премиерът използва конституцията, за да спечели още няколко месеца на власт с целта те да правят изборите по техните правила“.

На критика бе подложена и политиката на кабинета по въпроса за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

„Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Резултатът го виждаме днес – твърде късно и с огромно закъснение правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова сега изпадна в изолация“, коментира държавният глава. И допълни, че след „открит и спокоен разговор“ всичко, наследено от Титовия режим, трябва да отпадне от исканията на македонска страна и така ще стане възможно България да подкрепи механизъм с ясни критерии, възможност за верификация и ясни измерители на постигнатия прогрес“.

:Затова сега ще бъде груба грешка, ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и подпишат една отново пожелателна декларация, какъвто е и договорът от 2017 г., без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерители за изпълнение“, подчерта президентът.

Румен Радев защити решението си да не приеме назначението на бившия външен министър Даниел Митов на дипломатически пост, тъй като принципът му е „да изпраща утвърдени доказани професионалисти от кариерата“, които да отстояват интересите на страната.