Мангъров пак разби: Маските са като конец против уроки, пълно печалбарство!

Доц. д-р Атанас Мангъров отново атакува. Този път разнищи носенето на маски, естествено, с обратен знак.

“Не ви ли е странно, че до края на март т.г. СЗО и редица други престижни медицински организации, центрове, институти от ранга на “Р. Кох” твърдяха, че няма никаква практическа медицинска полза от носенето маските!

Освен, разбира се, от онези, които са болни или се грижат за заразени. За всички останали, ползването на маски е под въпрос. От април насам обаче палачинката се обърна и всички взеха да припяват колко “велико и полезно” изобретение са маските. У нас носенето им дори бе заложено в закон”, каза той

“Носенето на маски не е ефективно, защото тъканта, от която са направени, е твърде едра и не може да спре микроаерозолните частици. Пълни глупости са твърденията, че тъканта на маските може да спре свободното движение на тези микрочастици.

Най-ясната аналогия, която мога да направя е, все едно някой в стаята да пуши, а вие да си сложите маска и да смятате, че не вдишвате дима от цигарата..

Ако маските бяха универсално средство, то защо са ваксините срещу морбили, варицела и т.н.?! Ако някой не вярва, то вкарайте здрав човек при заразени само с маска да видим какъв ще е резултатът. Просто маските задържат най-едрите частици от слюнката, които отделяме и които се виждат”, сподели Мангъров.

“Маските създават едно измамно чувство за сигурност, каквото всъщност не съществува. Те усложняват нашето дишане, тъй като затрудняват съпротивлението на въздушната струя. Затова и децата, и възрастните не ги понасят и постоянно ги махат. Маските увеличават и мъртвия обем от въздух в нашите дихателни органи.

Също така има проучване, което показва, че носенето на домашно направени маски, е три пъти по-вредно, отколкото да не носиш никакви. Нужно е също маските да се сменят на всеки два часа. Да носиш една маска цял ден, е равносилно на това да не си сменяш долното бельо две седмици, извинете за сравнението, но истината е такава”, показа стил доцентът.

“Разни тарикати взеха да ги правят от чорапогащи и всякакви тъкани. Затова аз смятам, че внедряването на това задължение не е от загриженост да ни предпазят, а за налагане на воля и печалбарство.

Все едно да си вържеш на ръката червен конец против уроки и да вярваш, че той те пази от вируса. В Швеция например никога не са налагали силом носенето на маски. Но пък у нас, който смята, че такъв парцал ще го предпази от заразата, може да си слага и по два – един върху друг за по-сигурно”, препоръча Мангъров, главен враг на мерките.