Най-пълният списък на всички симптоми на СОVID

Коронавирусът засяга дихателните пътища и неговите симптоми могат да наподобяват класическите грип или настинка. Но в същото време признаците на К-19 могат да бъдат много неспецифични, да усложнят диагнозата му – понякога инфекцията е почти безсимптомна и не се забелязва от пациентите.

Ето най-пълния списък на симптомите на коронавирус, като се вземат предвид неговите класически и неспецифични прояви.

Те приличат на грип и обикновена настинка. К-19 засяга предимно дихателните пътища, причинявайки класическите симптоми на респираторни инфекции – общ дискомфорт, треска, различни болки и др.

Кашлица

Един от основните симптоми на инфекцията с COVID-19 е сухата кашлица. Може да се прояви като продължителни атаки, трае много дълго време, като същевременно не се превръща в храчки.

Възпалено гърло

Кашлицата с коронавирус често е придружена от болки в гърлото.

Диспнея

Коронавирусът засяга по-дълбоки области на белите дробове, така че задухът е един от специфичните му симптоми.

Треска

Появата на треската е знак, че имунната система работи с пълен капацитет и се опитва да се бори с коронавируса. Около 38 процента от заразените се сблъскват с този симптом.

Загуба на миризма

Коронавирусът може да бъде остър, внезапен и да достигне точката на пълна невъзможност да се разграничат миризмите.

Пневмония

При коронавируса не се случва толкова често, колкото изглежда – само около 3% от заразените развиват пневмония. Но тя е особено опасна за възрастните хора, пациентите с отслабена имунна система или белодробни заболявания. В най-лошия случай това може да бъде фатално за тях.

Главоболие

Този неспецифичен симптом може да бъде причинен от много фактори и често не е свързан с коронавируса.

Но ако страдате от силно главоболие и усещане за натиск в главата по някаква неизвестна причина (особено за дълго време), трябва да се изследвате за К-19

Болки в тялото

Болка в крайниците, характерна за грипоподобни инфекции, може да се появи и при COVID-19.

Храносмилателни разстройства

Инфекцията може да причини неспецифични стомашно-чревни разстройства, които приличат на ротавирусна инфекция – гадене, повръщане, коремна болка, диария. Наложително е да се свържете с Вашия лекар, ако слабостта се появи в резултат на тежка диария и симптомите не се подобряват въпреки домашните лекарства.

Болки в гърба

Този неспецифичен симптом се съобщава от някои от пациентите, претърпели коронавирус.

Загуба на апетит и тегло

Може да има и съпътстващи симптоми на коронавирусна инфекция.

Умора

Много хора, които са се заразили с К-19, съобщават за много силна постоянна умора и физическо изтощение – тези симптоми могат да продължат месеци след инфекцията. Може би синдромът на хроничната умора ще бъде официално признат като дългосрочно последствие от COVID-19.