Как да се справим с риска от образуване на съсиреци?

Пийте достатъчно вода: един и половина, до два литра дневно. За предпочитане топла (не гореща). Тя ще подобри кръвообращението, ще увеличи изтичането на жлъчка и ще намали производството на слуз.

По-удобно е да излеете половин или един литър вода в термос (можете да добавите малко магнезий) и да правите три до пет глътки на всеки 25-30 минути. Водата овлажнява лигавиците, премахва токсините. Когато станете сутринта, изпийте бавно и постепенно две чаши топла вода, а след 20 минути може да закусите.

За закуска е препоръчително да се яде нещо мазно, за да се увеличи изтичането на жлъчка, да се засили съдовият тонус. Храните, съдържащи витамин С, са полезни за съдовата стена: плодовете, особено цитрусови, отвара от шипка и зеленчуци, които съдържат също и витамин К. Добре е да подправяте храната, по-специално мазните храни, с куркума, която има противовъзпалителен ефект.

Яжте по-често водорасли, богати на естествен антисептик – йод. Можете да приемате йодни добавки или да пиете обогатена с йод вода, за да предотвратите вирусни инфекции. Разрежда кръвта и чесънът, благодарение на съдържащия се в него алицин. Това вещество ефективно намалява възпалението в кръвоносните съдове. Сярата, на която е богат чесънът, също ограничава активността на възпалителния процес. Еднократната доза чесън не трябва да е повече от две скилидки.

Разреждат кръвта и омега-3 мастните киселини, на които са богати морските риби. Медът и пчелните продукти също са полезни (ако ги понасяте добре). Прополисът действа върху кръвоносните съдове като антиоксидант, намалява възпалението. Ако никога преди не сте го пили, трябва да разтворите една гранула и да видите реакцията. Единичната доза е около четвърт чаена лъжичка. В острия стадий на заболяването или веднага след него можете да приемате прополис и пет пъти на ден, а след това да намалите дозата.