Откраднаха самоличността на Цецка Цачева (Снимки)

Цецка Цачева е поредното политическо лице, станало жертва на интернет измама. Самоличността на бившата правосъдна министърка е присвоена от неизвестни, които ежедневно публикуват политически коментари и анализи от нейно име в популярната социална мрежа туитър.

Фалшивият профил на Цачева е с нейните имена и нейна снимка и е бил създаден още през 2009 г. В продължение на вече 11 години в него се сипят публикации, обичайно с ироничен подтекст, от името на бившата шефка на Народното събрание. По-фрапиращото е, че профилът е изградил стабилна фенска маса и е следван от над 3100 души, които може и да не подозират, че Цачева няма нищо общо с коментарите в него и едва ли подозира, че някой злоупотребява по подобен начин с името ѝ.

Подобни интернет кражби се случват често на популярните лица у нас, предимно на тези от хайлайф средите. Рядко някой се осмелява да присвоява самоличността на политици. При останалите звезди по-често имената и лицата им се използват за незаконна реклама на съмнителни лекарства и продукти за отслабване, като в такива скандали вече са били забърквани актрисите Ернестина Шинова и Теодора Духовникова, естрадната звезда Йорданка Христова, тв водещите Аделина Радева, Ани Салич и Бойко Василев. Част от тях дори са решили да разкрият кой стои зад измамите и да търсят наказание по съдебен път.

Всъщност Цецка Цачева има и няколко фалшиви профила във фейсбук, но те не отчитат дейност. Официалната ѝ страница там, в която тя публикуваше, докато бе правосъден министър, пък е неоткриваема. Откакто напусна активната власт, Цачева отново практикува като юрист и страни от медийното внимание.