Бездомни хора в Русе трябвало да плащат за PCR тест, за да получат подслон

Бездомни хора в Русе трябвало да плащат за PCR тест, за да бъдат приемани в Центъра за бездомни в града, съобщи БНТ. Те обаче не можели да си го платят и трябвало да останат на улицата.

Над 150 са бездомниците в Русе, според последното преброяване на доброволците от БЧК.

Преди пандемията много от тях получаваха топла стая и храна в приюта „Добрият самарянин“, но тази година настаняването става само при представяне на отрицателен PCR тест. Бездомниците няма как да го платят, а те нямат и лични лекари, които биха могли да им издадат направление за изследването.

Затова и за първи път тази година в приюта има 12 свободни места.

Управителят на центъра Камен Кънчев обяснява, че от персонала са заплащали тестовете на част от потребителите.

За да се опази здравето на хората, се препоръчва да излизат само в определени часове и в декларации да посочват мястото, където отиват. В центъра се спазват всички противоепидемични мерки, а ежедневно медицинско лице измерва температурата на настанените.

„Тези, които проявяват някаква симптоматика, имаме една отделна обща стая“, обясни Камен Кънчев.

От областния оперативен щаб обмислят къде биха могли да изолират бездомните с коронавирус, които не подлежат на болнично лечение.

„Обсъждат се различните варианти. Имаме нагласата в следващите дни да излезем с вариант по какъв начин ще се реагира при създалата се ситуация“, увери Галин Григоров, областен управител на област Русе.

От центъра за настаняване на бездомни поясняват, че нямат условия за обособяване на два коридора за заразени с COVID и здрави хора.