Ето така можете да вкорените роза от букет (нуждаете се от мая или пчелен мед)

Случвало ли ви се е да искате да имате в градината си розите от букета, който са ви подарили?

Ако отговорът е „да“, то този материал е точно за вас. Оказва се, че мисията е напълно възможна.

Няма никакъв проблем да вкорените розите от красивия букет, който са ви подарили. За целта обаче трябва да сте наясно с някои тънкости. Именно тях ще ви разкрием в следващите редове .

Цветарите и градинарите са на мнение, че това време е най-подходящото за целта. За да вкорените роза от букет, необходимо е да се снабдите с остър нож. Отрежете горната част на цветето така, че дължината й да е не повече от 25 см.
роза букет

Това време е най-подходящото за целта Отрязаното място уплътнете с восък. Отстранете листата от долната част на стеблото. След това получените отрязани дръжки можете да обработите по един от следните начини:

№1

Пригответе разтвор от 100 гр. мая на 1 л. вода. Поставете дръжките в този разтвор и ги оставете да престоят 24 часа. Водата трябва да покрива 1/3 от тях. След това ги изплакнете и ги сложете в съд с вода, която достига до половината на дръжките. Следете нивото на водата да е приблизително едно и също във времето, докато розата образува корен.

№2

Разтворете 1 каф. ч. пчелен мед в 1 литър вода. Подрежете дръжките и ги накиснете в този разтвор за 12 часа. След това преместете дръжките в съд с вода, която трябва да достига до половината им.

№3

В подходящ съд (голям леген или кофа) налейте вода и капнете 10 капки пресен сок от алое. Водата трябва да достига до половината на стеблото. Доливайте необходимото количество вода, за да поддържате едно и също ниво.

След 10 дни можете да добавите още 5-7 капки пресен сок от алое.