Проф. Чорбанов сподели тревожни новини за ваксините срещу COVID-19

Упреците същестуват, но няма как да се съглася с тях. Когато се коментира толкова важна тема като COVID-19, не може да има импровизация. Трябва да слушаме най-вече учените, защото голяма част от тях стъпват на изключително сериозна информация и ние трябва да се съобразим със световните изследвания и със световния тренд.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ в ефира на bTV директорът на департамента по „Имунология“ в Института по микробиология към БАН проф. Андрей Чорбанов.,Като всички хора и аз се страхувам от вируса – би било неразумно човек да не се страхува. Ако знаех начин, по който можех да се предпазя, нямаше да се страхувам толкова. Но трябва да се подхожда рационално, а не емоционално. Хората предпочитат едно мнение и това, което е различно от тяхното, го намират за ексцентрично“, допълни имунологът.

Паниката и стресът влияят тежко на имунната система. Имунната система има едно максимално хубаво ниво, но засилването до по-големи височини няма да доведе до по-добър имунитет, тъй като имунната система работи в една норма, разясни още той.

По думите на проф. Чорбанов антителата не лекуват от коронавируса, даже точно обратното – те могат да бъдат дори негов проводник.

Антителата имат негативно влияние. В колко болници се лекува с кръвна плазма с антитела? Стига с тези антитела, те могат да бъдат проводник на вируса, предупреди той.

По отношение на ваксините срещу COVID-19 имунологът изведе някои притеснителни данни за тях.

По принцип никога няма да кажа, че ваксините са лоши. Всички тези ваксини на световните фармацевтични компании може да са добри, но не можем да знаем със сигурност заради начина, по който бяха проведени клиничните проучвания. Лично мен ме притесняват кратките срокове. Освен това няма научни данни за тези ваксини, защото те се утвърждават само с протоколи. Никоя от големите фирми не е тествала продукта си върху възрастни хора, бременни жени или върху такива с придружаващи заболявания. И всичко това поставя под съмнение колко обективно е всичко, коментира проф. Чорбанов и даде пример с ваксината за ебола, която е била разработвана в продължение на пет години.

,,Може ли едно нещо да влезе отвън и да бъде ваксинирано? Редът е доста дълъг, за регистрацията на едно лекарство у нас се минават през няколко процедури. Може да е много полезна, но ние още не знаем. Истината е, че се притеснявам за възрастните хора и за хората с придружаващи заболявания“, добави още проф. Чорбанов.