Проф. Иво Христов: Участваме в една от най-големите манипулации на 21-ви век

„Коронавирусът не е причината за затварянето на света и новия световен ред. Коронавирусът е удобното извинение, претекстът, димната завеса, която трябваше да прикрие дълбоките противоречия, които се натрупаха в годините…

Когато пушилката се слегне, ще разберем, че сме участвали в една от най-големите манипулации на 21 век“. Това коментира пред БНР социологът и депутат от „БСП за България” проф. Иво Христов. Според него „т.нар. глобализация приключи и очевидно се отива към фрагментаризация на големи геополитически и геоикономически блокове“. „Ще имаме нещо като локална глобализация. Еднополюсният американски ред приключи“, подчерта той.

Проф. Христов прогнозира ескалация на отношенията между САЩ и Китай. „Това напрежение нарастваше в последните близо 15 години. Китай във вида, в който е, е продукт на американско геополитическо решение, взето преди повече от 45-50 години. Това решение беше изработено между определени елити вътре в американската върхушка и част от ръководството на китайската компартия. Целта беше ясна – Китай да бъде напомпан, за да бъде използван срещу Съветския съюз. Е, беше напомпан.

Проблемът беше, че драконът беше изпуснат и Франкенщайн започна да оспорва лидерството на своя създател. Срещу Китай започна преса по всички линии и тя ще се засилва все повече. Трябва да се съкратят инвестициите в китайската икономика, трябва да се изтеглят голяма част от производствата. Китай трябва да бъде превърнат в световен парий. За целта активното мероприятие коронавирусът играе изключително полезна роля“, обясни професорът.

По думите на Иво Христов у нас няма управление на кризата.

„Обществата, които успешно се справиха с кризата, са централноевропейските – Германия, Австрия, Чехия, Дания, включително и Швеция.

Там нещата бяха направени разумно, спокойно и компетентно… Не знаем у нас колко има заразени и не знаем починалите от какво са починали. Има лъжа, по-голяма лъжа, най-голяма лъжа, статистика. Когато имате неясни или неверни сходни данни, дори при правилен алгоритъм, ще имате грешни отговори. Това е първото правило в социалната наука и логиката“, посочи той.

Проф. Христов изтъкна, че правителствата са използвали коронавируса, за да отработят техниките, за които са очаквали да им дойде времето – електронното следене, електронното подслушване, контрола върху информацията, социалната манипулация и контрола на населението. „Това ще бъде светът през 21 век, за съжаление“, подчерта социологът.

Проф. Иво Христов посочи още, че в момента у нас покриваме пореден пик на епидемията, а в същото време има либерализация на мерките. „Ако тези мерки са реакция и решение на проблема, проблемът се изостря, а те се смекчават. Значи, няма логика. Следователно се търсят съвършено други ефекти“, отбеляза той.