Тест за К-19: С кои продукти да проверите за загуба на мирис и вкус

Един от основните симптоми на коронавирусната инфекция е загубата на способността на човек да вкуси храна и да усети миризми. На с кои продукти е най-добре да се тестват сетивата?

Вероятно вече знаете, че един от първите симптоми на коронавирус е липсата на вкус и мирис. Ако подозирате, че може да сте заразени с Covid-19, има лесен начин да се тествате у дома.

В медицината временната загуба на обонянието се нарича аносмия. Наскоро експерти от Индия стигнаха до заключението, че за да се разбере точно дали човек усеща миризми, трябва да използва определени храни и подправки.

За жителите на азиатската държава такива продукти са мента, кокосово масло, копър, чесън и кардамон.

Но можем да проверим за наличието на аносмия с по-познати за нас продукти, които ги има в почти всеки дом.

Кафе

Милиони хора не могат да си представят деня без чаша ароматно кафе. И всичко това, защото миризмата на тази напитка събужда абсолютно всички вкусови рецептори, които са в нашето тяло.

Чесън

Чесънът е друг ясен индикатор, който е чудесен за домашно тестване. Едва ли е възможно да не усетите острата миризма на този зеленчук, освен ако, разбира се, нямате здравословен проблем.

Шампоан

Ако се къпете и не усещате любимия си шампоан, особено този с кокосов аромат, това може да е ясен знак, че имате covid-19.

Цитруси

Друг вариант, предложен за домашно тестване за covid-19, е миризмата на южни плодове като лимон, мандарина, портокал, грейпфрут и други цитрусови плодове.

Етерични масла

Ако не можете да усетите аромата на любимото си етерично масло, особено лавандула или мента, това е знак, че трябва да си направите тест за covid-19.

Ако решите да извършите този тест и разберете, че не можете да усещате повечето от миризмите, изброени по-горе, съветваме ви незабавно да се консултирате с лекар. Почти сто процента липса на мирис показва, че тялото ви е засегнато от коронавирусна инфекция.

Също така трябва да ви напомним, че не трябва да се самолекувате! Няма значение от какво сте болни – настинка, грип или COVID-19 – най-добре е лекар да предпише лечение.