Шефът на щаба за ваксините: Започваме на 27 декември. Правят се списъци

По план първата група хора, които ще могат да се ваксинират, са медицинските специалисти, след тях идват работещите в социалните домове, където често има гнезда на инфекцията.

Първите Ковид ваксини у нас ще бъдат поставени в дните между Коледа и Нова година, от 27-ми до 29-ти декември, а ваксинирането ще започне веднага, независимо от празниците, съобщи председателят на новия Национален ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов в интервю за БНР.

Първата партида е от 125 000 дози.

Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет, заяви проф. Гигов.

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

„Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините. Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“, призова професорът.

Проф. Гигов подчерта, че специалисти ще преценят съотношението полза – риск.

„Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт… Нека вярваме на науката“, коментира още той.

Ваксините ще бъдат безплатни, тъй като при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции.