Бойко поля Цвета Караянчева с леден душ: Не си за парламента с тоя прякор

В изключително конфузна ситуация е попаднала шефката на парламента Цвета Караянчева. Преди няколко дни, председателят на Народното събрание и един от най-емблематичните членове на ГЕРБ няма да влезе в листите за следващите избори на управляващата партия.

Бойко Борисов обаче съобщил новината на Караянчева в типичен за него стил.

„С тоя прякор не мога да те вкарам пак в парламента…”, простодушно промълвил премиерът в разговор между двамата.
Парадоксалното е, че въпросният прякор – ПКП (или „проста кърджалийска п…а”) изтече в публичното пространство именно като реплика на Бойко Борисов, макар и непотвърдена официално до днес.

Всъщност, за неин ужас, Караянчева имала още едно популярно прозвище – Кофата. Тя се сдобила с него след биографичното признание, че е била началник на цех за поцинковани кофи. Не е ясно кой от двата прякора е имал предвид Борисов, но и в двата случая те не работели в полза на политическата кариера на дамата от Кърджали.

Все още няма информация дали след изборите Караянчева ще бъде възмездена с някакъв пост или ГЕРБ ще я оставят да гради житейския си път сама, точно като предшественичката й в парламента Цецка Цачева. „Борисов не се чувства длъжен на никого!”, обясниха поведението му хора от партията.

Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. И трябва да се създадат необходимите условия от всички, от които зависи това – изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт.

Президентът направи коментара си, след като поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 111 г. от рождението на поета антифашист. Той е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионери се опитват да изтрият от историята ни, каза държавният глава. Затова точно днес, когато отново имаме ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на такива хора, които отдадоха живота на борбата срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата.

Въпросът с ваксините за COVID има пряко отношение към живота и здравето на българите не само за справянето с пандемията сега, но и за години напред, както разбираме от становищата на водещи учени и експерти, коментира още Радев. Затова очаквам правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, допълни държавният глава. И обясни, че ваксината трябва да има получени всички разрешителни и от Европейската агенция за лекарствата, и от българската Изпълнителна агенция по лекарствата.

Ваксинирането трябва да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс на всеки желаещ да се ваксинира. И е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират, допълни Радев.
Запитан дали той лично ще се ваксинира, президентът отговори: Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече – възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина.

По повод темата за Северна Македония, Радев напомни каква позиция е имал до момента. Но още веднъж подчертавам, че сега трябва да изчакаме да стихнат емоциите, да се въоръжим с търпение, спокойствие и разум, защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС, но това трябва да бъде един устойчив процес, където изкореняването на антибългарската реторика и езика на омразата, където обективното признание на историческата истина трябва да стане необратим процес.

И тук България трябва категорично да отстоява своите права, допълни държавният глава.
Управляващите вече не се свенят да демострират топлите си връзки с главния прокурор, каза президентът по повод идеята на ГЕРБ да има прокурор, който да разследва главния прокурор. Имитацията на реформи издава само целта на управляващите – да се бетонира статуквото.