Децата на Чирков с блестящи кариери в чужбина (Снимки)

Децата на проф. Александър Чирков, който ни напусна внезапно на 24 ноември, решиха да изпълнят волята му да бъде кремиран, а урната да бъде положена в гроба на неговата втора съпруга Мариане в Германия.

За да уреди административните въпроси, у нас се прибра единственият син на легендарния кардиохирург – Алесандро.
Той водеше със себе си и преводач, тъй като е емигрант от дълги години и се затруднява с българския език. Алесандро не е припознал медицината за свое призвание, но пък от години гради завидна кариера в Брюксел.

Алесандро (на първия ред най-вдясно) e шеф на голяма компания в Белгия

В момента синът на Чирков е директор по международните въпроси на известната компания за производство на хранителните добавки „Хербалайф“. Във фирмата той вече има 3-годишен стаж, а преди това е бил на ръководна позиция в Европейския парламент, където всъщност работи и неговата съпруга. Той е завършил Лондонското училище по икономически и политически науки и университета във Фрайбург, Германия, и работи все в престижни компании и институции от 2003 г. насам.

Алесандро е плод на любовта на проф. Чирков с втората му жена Мариане. От този брак е и дъщеря му Кармен, която също не е наследила професията му. За разлика от брат си тя е избрала да живее в Германия. Там от години работи в сферата на образованието, а последният ѝ пост е на ръководител на един от департаментите в университета в Хамбург.

Кармен Чиркова

На немска земя са и двете дъщери на кардиохирурга от първата му съпруга Веселина, която също не е между живите. Чирков успял да увлече Джема и Татяна по медицината, но съжалявал, че нито една от двете не се насочила към неговата специалност. За сметка на това Татяна притежава цели две специализации. Тя е едновременно невролог и психиатър и практикува като главен лекар в престижна болница в немския град Франкфурт. Сестра ѝ Джема пък се занимава с дентална медицина. Тя е талантлив зъболекар и дори успяла да отвори своя клиника в Кьолн.

Децата на покойния професор, макар от различни майки, са сплотени и се обичат. Приживе всички те успяха да го зарадват с общо седем внучета.