Пловдивска лекарка: Това е точно един кръг на ада, от който няма измъкване

В Пловдив – линейките с болни от коронавирус продължават да обикалят здравните заведения в града, търсейки свободни места. За да се сложи край на порочната практика със забавянето на спешните случаи, медицинският щаб в града въвежда нова организация за хоспитализиране в болниците.

Средно между 30 и 40 пациенти с коронавирус за денонощие транспортират линейките на Спешна помощ към болниците в Пловдив. Често заради липсата на PCR тест и недостиг на свободни легла се налага линейките с часове да обикалят болничните заведения. С новата организация лечебните заведения с COVID-отделения се задължават да гарантират легла за пациенти на Спешна помощ.

Доктор Мария Даутова заминава на поредния случай за пациент с коронавирус. Само от сутринта до обед е транспортирала петима в различни болници.

„С усложнения и с пневмонии, с дихателна недостатъчност, които се нуждаят от хоспитализация. Лечението в домашни условия не е подобрило тяхното състояние“, коментира д-р Даутова.

Най-големият кошмар за нея и останалите ѝ колеги от Спешна помощ е дългото обикаляне на линейките от болница в болница, докато някое здравно заведение се съгласи да приеме пациента. Последният път е чакала два часа.

„Това е точно един кръг на ада, в който няма измъкване. Оказва се, че чакаш с часове и не може да се помогне на пациента. Нали точно това е целта – да се осигури максимално бързо и адекватно лечение. Трябваше да изпаднем в конфликт, за да бъде приет пациентът – млад мъж, с положителен PCR тест и доказана двустранна пневмония, който беше със задух и ниска сатурация“, разказа лекарят в Спешна помощ.

Недоволстват и пациентите, препращани между болниците.

„Това е недопустимо. Смятам, че организацията можеше да бъде в пъти по-добра“, коментира Игнат Москов.

За да не се лутат линейките в целия град в търсене на свободни места, медицинският щаб в Пловдив разпореди на болниците да запазят легла само за пациенти, транспортирани от спешните екипи.

еляме малко над 80 легла, като оставяме 1 000 за хора, които стигат сами до болниците. Аз лично не мога да се съглася при 20 ангажирани болници в Пловдив и областта и 1100 легла да се случват подобни случаи“, категоричен беше областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

За да няма натоварване на едни болници за сметка на други, от Спешна помощ поеха ангажимента.

„Правилно да разпределяме пациентите по болниците, разбира се, отчитайки състоянието им, така че да не натоварим отделни лечебни заведения. Така, ще се редуват пациентите, за да не им се отказва прием“, обясни директорът на „Спешна помощ“ – Пловдив д-р Иван Стойнов.

Само за денонощие в Спешната помощ в Пловдив постъпват 250 сигнала, като между 60 и 70 от тях са на пациенти с коронавирус