Танците на мъртвите-Изследване с камера-Тялото продължава да се движи дори година и половина след смъртта

Учените за първи път заснеха на камера процес на разлагане на труп за година и половина. Това, което видяха, може да шокира впечатляващи хора: през цялото това време мъртвецът правеше движения.

Обичайната човешка реакция на труп е силно отвращение.

Както свидетелства когнитивният антрополог Паскал Булай в книгата си „Обясняване на религията“, всички известни култури се характеризират с идеи за замърсяващото и оскверняващо действие на мъртвите тела. Стремим се да се отървем от този ужасен обект възможно най-скоро, предавайки го на сушата, огъня или морето.

Може би това обяснява факта, че процесът на разлагане на тялото в продължение на 17 месеца за първи път е документиран подробно едва през 21 век.
Изследванията се проведоха в австралийското съоръжение за тафономични експериментални изследвания.

Това е единствената изследователска институция в Южното полукълбо, която изучава процеса на разлагане на човешките тела в естествени условия.
Учените са настроили автоматична камера, така че на всеки половин час през деня да заснема тази тъжна гледка. Както пояснява изданието Science Alert, заснемането продължило 17 месеца.
Изследователи, които изучаваха записите, не очакваха трупът да е толкова подвижен. По-точно, те нямаше да проследят неговата дейност. Целта им беше да проверят модела, публикуван от предшествениците, който описва процеса на разлагане на различни етапи.

Споменатият модел издържа на теста. За това изследователски екип, ръководен от Алисън Уилсън от Централния университет в Куинслид, публикува научна статия в Forensic Science International: Synergy.

По пътя обаче бяха открити странни движения на трупа. Например, ръцете, първоначално разположени по протежение на тялото, в крайна сметка са разперени.
“Смятаме, че движенията са свързани с процеса на разлагане, тъй като тялото [естествено] се мумифицира и връзките изсъхват”, казва Уилсън в история на AFP.