Баба знае най-добре: 3 железни бабини метода за боядисване на яйца. Лесно и красиво:

Баба знае най добре – има ли човек, който да се съмнява в тази максима? А що се отнася до боядисването на яйца , баба е човекът, който знае всякакви хитрости и трикчета – от това, как да свари яйцата, без да се пукне нито едно, до необичайни и ефектни техники за боядисване, които ще скрият шапката на всеки новак, доверяващ се на купешките бои за яйца.

Днес ще ви представим 3 от най-лесните и изпитани бабини метода за боядисване на яйца . При тях място за грешки няма – всичко е проверено с годините, а резултатите са впечатляващи.

Ето как да си боядисате наистина красиви и пъстри яйца като баба :

1. Метод №1 – люспи от лук

Колкото и невероятно да звучи, нещо толкова тривиално (и ненужно според мнозина) като обелките на лука може да създаде истински шедьоври. Цветовете, които ще получим тук, варират от оранжево през тъмночервено та чак до тъмнолилаво. Всичко зависи от това, какъв е цветът на люспите – тези от жълтия лук дават по-кафявите отенъци, докато тези от червения обагрят яйцата в красиво лилаво.

боядисване яйца с лук

Съберете обелки от лук, хубаво увийте цялото яйце в тях, завържете добре, за да не се разпадне конструкцията и сварете така опакованите яйца във вода на умерен огън. Може и да нарежете люспите, след което да увиете леко навлажненото яйца с тях и отгоре да го увиете плътно с марля или тензухена кърпа, която да завържете добре. Щом яйцата се сварят, за по-ярки цветове ги оставете 1-2 часа да изстинат във водата с люспите и като ги разопаковате, ще ахнете от красотата пред вас.

червени яйца с лук

Ако пък съчетаете жълти и червени обелки, ще получите шарени великдкенски яйчица.

В Русия практикуват още нещо интересно: във водата, в която се варят яйцата с люспите, пускат няколко капки от т.нар. „зеленка“, нещо като нашия Гранофурин. Така се получават интересни яйца-мозайка.

2. Метод №2 – листенца и цветчета

Да, много смятат този метод за отживелица, но пък се получават наистина красиви и интересни яйца.

Съберете всякакви малки цветчета и стръкчета от растения с различна форма, прикрепете върху яйцето така, както ви диктува фантазията, след това фиксирайте – най-лесно става със стар чорапогащник, и потопете яйцата в боята или пък ги сварете в лучените люспи, както е описано по-горе.

яйца с цветчета

3. Метод №3 – с олио

Това пък е една чудесна идея как да получите яйца с мраморен ефект.

След като боядисате по няколко едноцветни яйца, изпробвайте следното: сложете по 1 с.л. олио във всяка боя и след това потопете яйцето първо в по-светъл цвят, а щом се боядиса, прехвърлете в по-тъмен. Може да изпробвате даже с 2-3 цвята. Стават невероятно пъстри и красиви.

боядисване на яйца с олио

яйца с олио