Баба на село така си съхранява яйцата – издържат месеци без хладилник!

Някога бабите ни на село не са разполагали с хладилници за дълго съхранение на продуктите. Затова са прибягвали до хитри и понякога гениални методи , за да запазят по-дълго стоките от първа необходимост – брашно, месо, яйца.

Точно такъв един  надежден начин за съхранение на яйца за дълго време ще ви представим днес. Дори сега това може да бъде полезно за тези, които са решили да се позапасят или са им донесли повечко пресни яйца от село. В това състояние продуктът ще престои няколко месеца без хладилник и определено няма да се влоши.

яйца в буркан

Как да съхранявате яйца в буркан

Първата стъпка е да прегледате цялата партида яйца, които планирате да съхранявате. Дори малка пукнатина може да съсипе всичко.

След това ги поставете в буркани – трилитровите са най-подходящи, всеки ще съдържа около 30 броя. Поставете яйцата внимателно в съда, внимавайки да запазите черупката непокътната.

яйца в буркан

Сега трябва да приготвите консервиращата течност. За 5-6 буркана вземете 10 литра вода и добавете 4 супени лъжици гасена вар към нея.

течност с гасена вар

Получения разтвор изсипете в напълнените буркани. Той трябва да достига до самото гърло и да покрива напълно съдържанието на буркана.

съхранение на яйца в буркан

Остава само да завиете плътно капаците. Варовият разтвор ще затвори всички пори на яйчената черупка. А благодарение на своите бактерицидни свойства, той ще предотврати размножаването на микроорганизми.

Можете да съхранявате бурканите с яйца в килера или направо в кухнята. Но колкото по-тъмно е мястото, толкова по-добре. Този прост и ефективен метод за съхранение ще ви помогне да запазите яйцата си свежи достатъчно дълго.