10 грешки, които правим след хранене и дебелеем от тях

Напоследък мнозина започнаха сериозно да се замислят за диетата и външния си вид. Модата за здравословен начин на живот и спорт само набира скорост, но вече има последователи във всички краища на света.

Храним се на малки порции, но по-често се опитваме да изберем здравословна храна и отказваме различни закуски и газирани напитки. Но е важно не само какво ядете, но и как се държите след хранене .

Както се оказа, има няколко не само лоши, но много опасни навика след хранене , за които дори не подозирахме. При някои те водят до леки и дори безобидни разстройства. Други водят до сериозни заболявания. За да не се налага по-късно да ходите на лекари и да се упреквате, ангажирайте се с превенция. И така, какво не трябва да правите след хранене?

Ям плодове

Много често след солиден обяд или вечеря искате нещо сладко . Плодът става това сладко. Но плодовете се консумират най-добре на гладно. Защо?

Първо , за да се усвоят плодовете, те се нуждаят от голям брой различни ензими. Второ , фруктозата отнема повече време, за да се абсорбира напълно. Трето , питателните плодове са много по-полезни, ако ядете ябълка или портокал на гладно.

Доказано е, че консумацията на плодове след хранене може да бъде причина за лошо храносмилане , киселини и дори оригване, както и натрупване на излишни   килограми.

Вземате си душ

Добрият приток на кръв към стомаха осигурява нормално храносмилане . Ако отидете за душ веднага след хранене, притока на кръв в ръцете и краката ще се увеличи няколко пъти. В резултат храносмилането ще се забави. Болките в стомаха са последствията, с които ще трябва да се сблъскате.

Да пуша

Със сигурност знаете хората, които отиват да пушат веднага след ядене. Може дори да сте един от тях. Така че, това не си струва да се прави. Пушенето вече е доста лош навик и ако същи посягането към цигара веднага след обяд или вечеря … Никотинът намалява количеството кислород в тялото. Кислородът от своя страна е от съществено значение за храносмилането. Ако обемът му се намали, тялото започва да абсорбира в пъти повече канцерогени от обикновено.

Пушенето след хранене е вредно за организма, което може да се сравни с 10 цигари, изпушени една след друга. Рискът от развитие на рак на червата или белия дроб се увеличава няколко пъти.

Разходка

Изчакайте половин час и чак тогава отидете на разходка. Лошо храносмилане, дискомфорт и киселинен рефлукс са неща, които измъчват хората, които обичат да се разхождат веднага след хранене.

Спортувате

След хранене всички усилия на организма са насочени към смилане на храната . Ако започнете да се упражнявате физически, тялото ще бъде под стрес и нормалното храносмилане ще бъде нарушено. И още нещо: по време на най-активните движения ще страда самият стомах.

Качете се зад волана

Когато в храносмилателния тракт се подава повече кръв, мозъкът се лишава от достатъчно кръвоснабдяване за известно време. Концентрацията спада и се появява сънливост. Затова седнете зад волана не по-рано от 1-2 часа след хранене .

Да пиете чай

Пиенето на чай е неразделна част от ежедневието ви . Каквото и да ядете за обяд или вечеря, вашата храна винаги завършва с чай и нещо сладко . Чаят съдържа танинови киселини, които намаляват усвояването на желязо от храната с 87%. Това често води до обща слабост, болка в гърдите, анемия, световъртеж и хронична умора.

Хапвате сладко

Сладкото след основното хранене се счита за причина за наднорменото тегло , с което по-късно ще трябва да се борим. Проучванията показват, че 75% от тези, които хапват торта след основно хранене, са с наднормено тегло след 35 години.

Спите

Безсънието и подуването са това, с което трябва да се справят онези, които отиват в топлото легло веднага след хранене. Последните проучвания показват, че тези, които остават будни след вечеря за няколко часа, може да не се страхуват от инсулт.

Миете зъбите си

Изглежда странно, нали? Но измиването на зъбите след вечеря може да навреди на зъбите . По време на тази процедура емайловият слой се отлепва, което означава, че захарта или киселините са вредни за зъбите. Изчакайте половин час преди да използвате четката за зъби. Това време е достатъчно за производството на точното количество слюнка, което помага за неутрализиране на киселините.

Вече се разпознахте, нали? Много навици вече са толкова вкоренени, че нямате представа как можете да се отървете от тях. В началото ще бъде много трудно, но след това ще свикнете с новите правила. Резултатите могат да се усетят почти веднага: няма коремна болка, подуване на корема , киселини и излишни килограми.