918 хиляди лева за 27 души плащаме на година за Агенцията за инвестиции

Драмата с уволнението на шефката на агенцията за инвестиции Десислава Трифонова продължава.

Мненията са разнопосочни.

Някои смятат, че не е трябвало така внезапно да бъде уволнявана, но има и много мнения, че рокади са задължителни.

Оказва се, че разходите за агенцията за инвестиции никак не са малки.

За работещите 27 души и офисите разходите са 918 хиляди лева става ясно от бюджета на агенцията, утвърден от досегашния министър на икономиката Бойко Борисов Лъчезар Борисов.

461 хиляди лева са за заплати.

53 хиляди лева има допълнителни възнаграждения, а графа „издръжка“ е 249 хиляди лева.

Не е ясно колко е заплатата на самата уволнена шефка.

Линк към бюджета https://investbg.government.bg/files/useruploads/3223_001.pdf

Ето какво пише д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“:

„Днес бяхме обилно напоени с информация за дълбоката и депресивогенна лична драма на една блестяща с интелектуалната си семплост женичка, която беше обект на значително медийно внимание поради уволнение. И така аз разбрах, че сме си били имали Българска агенция за инвестиции. Проумях, че това, дето ни го приказват разни икономически корифеи, че инвестициите у нас са намалели, е грозна лъжа, фейк тъй да се каже. Че ние цяла агенция имаме. И днес уволнили шефката. И, рееееев, рев. Утре я очаквам в някой сутрешен блок. Та, потърсих сайта на тази агенция. Вярно, има я. Даже и бюджета й е качен на сайта. Ето го. Ето и защо реве девойката – 461 хил. лв. за заплати на 27 души персонал.“

Десислава Трифонова – освободена вчера от поста изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), обяви, че приема уволнението си като реваншизъм спрямо нея и правителството на бившия премиер Бойко Борисов, което я е назначило на поста. Припомняме, че бившият зам.-министър Стамен Янев се връща като ръководител агенцията, предаде Актуално.ком.

Рокадата се оказа изненадваща за досегашното ръководство, което видя в случилото се политически мотиви. Трифонова обясни, че не може да разбере за какво е освободена. „Уволнението се случва без предупреждение. В мотивите пише – прекратяване на договора без предизвестие от органа по назначение. Министър Кирил Петков не ме извика и не каза за проблема. Той влезе и каза да се махам“, каза още освободената от поста. Трифонова е учила за юрист в Софийския университет и твърди, че има голям опит в управлението на големи потоци от финанси. Тя е назначена на поста от бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. „Имам 10-годишен опит в публичната администрация. Работила съм в различни ведомства и в МС. Била съм Началник на отдел в ДФ „Земеделие“ в Министерство на финансите съм работила“, обясни Десислава Трифонова. Тя заяви, че няма да търси правата си по съдебен път, но добави, че е имала големи успехи за 5 месеца. „Над милиард и 100 милиона привлечените инвестиции. Нямаме още чуждестранни, но се водеха сериозни преговори с американски компании и една корейска“, обясни тя и допълни, че Българската агенция за инвестиции не се занимава само с чуждестранни инвеститори. „Тя се занимава и с местни инвестиции. В тези сертифицирани проекти за инвестиции са включени и местни бизнеси, и разширяване на чуждестранни компании, които решават да се разширят у нас“, обясни Трифонова.

Кадър Булфото
Източник-petel.bg