Как се прави жито за Задушница – всички тайни и трикчета, че да стане пръхкаво, а не каша:

Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Днес е един от най-важните християнски празници в календара – Черешова задушница , която отбелязваме преди Петдесетница. Една от задължителните подавки на този празник е житото , което се раздава на помена на гробищата и на близки и познати.

Но както всеки ритуал, така и приготвянето на жито за Задушница си има своите малки особености. Най-важната от тях е, че то трябва да е сухо и пръхкаво. Зърната да не са слепени, а да могат да се поръсят (това го прави свещеникът при отслужване на помен или панихида).

жито за Задушница

Ето как да си приготвите правилно житото за Задушница :

Използва се грухано жито, измива се добре. С един и същ съд се измерват 1 част жито на 4 части вода. Докато ври, се проверява. Не се следи време, а разпукването на зърната. Щом това стане, съдът се вдига от котлона и без да се слага капакът, се покрива с дебело одеяло.

Докато се задушава, житото попива още вода. След 3-4 часа се оцежда и измива със студена вода. Разстила се на чиста кърпа, за да се подсуши и да изпръхне на въздух за около 60 мин.

След час житото се слага в друг съд и много леко се подслажда. Не прекалявайте, защото захарта се стопява и става на течност. За убиране на остатъчната влага се добавят млени обикновени бисквити или галета.

Овкусява се с ванилия, канела, какао, лимонена кора, дребни бонбони, стърготини или други заготовки за украса.