Първи думи на съпругата на загиналия пилот пред телевизията

След трагедията край Шабла жената на загиналия пилот на МиГ 29 – майор Валентин Терзиев избра да се довери на екип на NOVA, за да разкаже своята версия за случилото се в нощта на 9 юни.

И повдигна редица тежки въпроси – за отговорността към човешкия живот и сигурността по време на учението.

На 9-ти юни, точно 43 минути след полунощ самолетът на майор Терзиев изчезва от радарите.

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 2-3 ч.

часа трябваше да се прибере. Аз станах рано – към 5 ч., и видях, че го няма. Малко се ядосах, че поне един SMS не е изпратил“, разказва Димитрина Попова.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?“ Изтръпнах, защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо“, спомня си жената на загиналия пилот.

И допълва: „Телефонът ми вече звънеше. Генерал Русев, командирът му, вече е бил вкъщи… Те ми звъняха от вкъщи, за да ми кажат че е паднал със самолета… При падане в 1 часа през нощта и съобщаване сутринта в 9 часа – това са 8 часа. Не знам човек с какви физически възможности трябва да е, за да оцелее от 1 до 8  дори с катапулт. Аз просто знаех, че Валентин Терзиев си е отлетял в облаците“.

Днес Димитрина споделя, че не ѝ остава нищо друго освен да приеме случилото се. Но не с примирение, казва тя. А с търсене. На истината, фактите и отговорните за случилото се. И за да стигне до тях през последните дни жената на майор Терзиев разговаряла с десетки негови бивши и настоящи колеги. И има своя версия.

„Още при самото пускане мишената е пусната под 5000 метра – даже по-ниско. Информацията отначало е изтекла, после им е било забранено в „Граф Игнатиево”. Тук е малшансът, че се е оказала мишената дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта… Според мен той е снишен прекалено ниско, гонейки целта. Тук виждам една грешка на ръководен пост…“, казва Димитрина Попова.

По думите ѝ майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. ”Излизам от атака”. След това е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага – моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

„Този пилот е воден – смисъл от някой пост. През цялото време поддържа връзка с този, който го насочва… Докарали са го, за мен, до такъв изход. И са разчитали накрая, че той за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Излез и кажи кой ръководеше полета, кога излетя? Това е учение. Не е тайна. Когато всичко ти е било изправно и ти си си изпълнявал задълженията и някой те е ръководил, виждайки, че не се получават нещата, а ти да си гониш целта докрай, даже да не кажа направо, че си е умишлено убийство”, казва жената на загиналия пилот.

Сега семейството на пилота казва, че ще търси истината докрай. Жената на майор Терзиев повдига още много въпроси – за сигурността и подготовката на пилотите. И за отговорността на институциите. По тези теми Димитрина Попова има още какво да каже.