Майката на Стоичков стана певица

Пенка Стоичкова, майката на футболната икона Христо Стоичков, разнообразява старините си със съвсем ново амплоа. Отскоро фурията на пловдивското село Ясно поле открила, че притежавала гласови данни, и решила да се изявява на голямата сцена. Заедно с приятелките си от селцето сформирали пенсионерски хор и започнали дори да получават покани за участия по различни събори из всички краища на страната. Репертоарът им бил основно от народни песни, които репетирали в читалището в Ясно поле.

„Ето, на дърти години пропях. Ходим по участия. Разведряваме се“, казва леля Пенка, която се радва на почит и уважение сред съселяните си, дори повече от своя легендарен син Христо. За изявите пред публика тя винаги си слагала ярко червило и обличала красива носия, за да извива глас със самочувствие. В ежедневието си обаче продължавала да живее съвсем скромно, а никой в родния край на Камата не гледал на нея като на „голяма работа“. Последният завет на покойния ѝ мъж Стоичко бил да не зарязва градинката им, по която се трудели от сутрин до пладне всеки ден. 72-годишната вдовица спазила повелята му и продължава да сее всичко – домати, пипер, цветя. Направила си дори оранжерия, за да защити зарзавата от природни стихии. Научила се и как да пръска асмата в къщата, която ѝ правела сянка на двора.

Наесен беряла самичка гроздето, залагала материал и го носела в местната ракиджийница, за да ѝ го сварят. С домашната ракия черпела децата и гостите, когато идвали да я навестяват. Най-често при нея се отбивал малкият ѝ син Цанко. Въпреки че като деца с батко му Христо били неразделни, сега братската им дружба е на приливи и отливи. Цанко обаче имал нови амбиции – да влезе в политиката. Планирал да създаде гражданска платформа, с която да се яви на следващи избори. Не потърсил подкрепа от по-големия си брат, защото смятал, че ако футболната легенда е искал да става политик, досега е щял да го направи. Двамата имат и сестра Мариана, която живее в Пловдив. Най-рядко майка им Пенка се виждала с Камата и неговото семейство. Въпреки това всеки ден, поне за 5 минути, той ѝ се обаждал по телефона от Маями, за да чуе как е.