Ще останете без думи за това, което разкри проф. Вичева за хомеопатичните лекарства

Проф. д-р Диляна Вичева е един от водещите УНГ специалисти, председател на Българското ринологично сдружение и зам.-председател по международната дейност на Националното сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия.

Проф. Вичева практикува в Клиниката по ушно-носно-горлени болести на Университетска болница “Каспела” в Пловдив.

На семинар по повод 25-ата годишнина на Асоциацията на лекарите хомеопати в България проф. Дичева представи презентация за това как с хомеопатични средства може да овладеем болката и възпалението при вземането на PCR-тест, както и овладяването на паниката и стреса. Медиците наричат алостатичен стрес количеството стрес и безпокойство, което човек може да понесе преди да е толкова съкрушен, че да е неспособен да направи каквото и да било.

“Интегративната медицина е нова водеща тенденция в съвременната медицинска практика. Основава се на научни доказателства и оползотворява разнообразни терапевтични решения и лечебни методи, включително и хомеопатията. Хомеопатията е основен дял в интегративната медицина, разглежда човека в неговата цялост и лекува според спецификата на неговите симптоми и оплаквания. Неслучайно хомеопатията може да реши проблеми като антибиотичната резистентност и неефективността на редица медикаменти.

Хомеопатичните лекарства са нанодозирани. Те съдържат измерими наночастици и действат чрез моделиране на биологичните функции и на мрежовите структури в организма. Тези лекарства могат да овладеят алостатичния стрес, като внасят в организма гарантирано количество наноструктури с целенасочено органотропно действие, с ясен и измерим ефект – подобряват устойчивостта на системата.

“Съвременните предизвикателства пред медицината, свързани с пандемията от COVID-19, изискват да използваме в нашата практика и хомеопатични продукти. С тях може да се превентира болката и възпалението на носната лигавица след PCR-тест

Но преди всичко медиците, които правят тестовете, трябва да спазват основни правила. Вкарването на наконечника трябва да стане по долен носов ход, за да отиде в епифаринкса и назофаринкса. Процедурата е болезнена не заради друго, а защото при някои хора има изкривяване на носната преграда. Отделно има хипертрофия на носни конки, в резултат на което минаването по долен носов ход е болезнено и трудно изпълнимо.

След като вече сме достигнали назофаринкса, трябва да остържем носната лигавица, за да има резултат от теста. При това остъргване се получава травма, може да има и леко кървене и оток на носа. Поради увреждане на носната лигавица са засегнати и нервните й окончания, уврежда се и мукоцилиарният транспорт (извеждането на секрета от дихателните пътища).

Допълнителна трудност е, че при болка пациентът може да хване ръцете на вземащия пробата и да попречи на тестването. Ето защо е изключително важна психологическата нагласа на лекаря да предразположи пациента, за да може той да стане помощник в процеса на тестването. Това може да се улесни и от прием на медикаменти, преди да се вземе пробата. Тук на помощ ни идва хомеопатията. Спокойно при възпаление, травма и болка може да използваме монопрепарати и шуслерови соли на Германския хомеопатичен съюз (DHU), които си взаимодействат и взаимно засилват действието си (нарича се синергизъм)”, обясни експертът.

Проф. д-р Диляна Вичева

Един подходящ продукт е арника D3. При всички случаи на травма и съдов инцидент това хомеопатично лекарство има надеждно действие, облекчава болката, предотвратява възпалението, облекчава усещането за натъртване или контузия и влияе върху клетъчната адхезия и миграция по време на възстановяването и заздравяването на носната лигавица.

Шуслерова сол №3 (ферум фосфорикум) регулира плазмените нива на желязото, фагоцитарната активност, увеличава генерирането на клетките естествени убийци NK и на макрофагите, подобрява кислородната сатурация и особено намалява кръвонасяданията и болките.

Друг много подходящ продукт е хиперикум. Препоръчва се при травми или при последствия от наранявания на нервните окончания с изразен болков синдром. Хиперикумът се приема при нетърпими стрелкащи болки по хода на нерва и има много добър седативен (успокояващ) ефект след нараняване.

“Така че моят апел е преди да се направи PCR-тест, по време на самия тест и след това да продължат минимум десет дни с тази терапия – арника D3, ферум фосфорикум и хиперикум. Тя има въздействие върху целия организъм.

Шуслерова сол №7 (магнезиум фосфорикум) влияе на вегетативната нервна система при стрелкащи, въртящи, пробождащи болки, появяващи се внезапно и често променящи своята локализация. Участва и в защитата на клетката чрез лимитиране на възбудните процеси.

Комбинацията от шуслерова сол №3 (ферум фосфорикум) и №4 (калиум хлоратум) – пет таблетки се разтварят във вода и се пият сутрин – като по този начин цялостно подобряват мукоцилиарния транспорт. Конкретно сол №3 осигурява интензивността на движенията на цилите и функционалната цилиарност на епитела, а сол №4 намалява клетъчната дискламация, поддържа вискозитета на мукуса и предотвратява образуването на лезии на лигавиците.

Шуслерова сол №5 (калиум фосфорикум) има изключително добър ефект при физическо и ментално изтощение, при нервност, депресия, безсъние. Предвид психозата в момента от страх от заразяване с коронавируса, от цялостната епидемична обстановка е препоръчително поне три месеца да се взема шуслерова сол №5”, препоръча проф. Вичева.

Тя допълни, че шуслерова сол №7 (магнезиум фосфорикум) повлиява на вегетативната нервна система и при тензионно главоболие, мигрена. Голяма част от пациентите с ковид инфекция се оплакват от ужасни болки по гръбнака и по мускулите

Така че при тези пациенти шуслерова сол №7 е изключително подходяща. Ефектът ще бъде много по-траен и по-добър, ако тези продукти се използват минимум в продължение на три месеца.

Ако се направи комбинация от арника D6 с шуслерова сол №3, то тогава се овладява възпалението и болката при вземане на PCR. Предишния ден да се вземат два пъти по една доза глобули арника D6 и шуслерова сол №3, три пъти, по две дози. В деня на провеждането на теста се взема арника 30 – по една доза глобули, начесто, до шест пъти през деня, в комбинация със сол №3 – по две глобули. Този прием трябва да продължи минимум 3 до 10 дни след теста.

“При травма на нервни окончания след PCR-тест трябва да направим добрата комбинация между хиперикум D6 – по една доза глобули, по пет пъти на ден, и шуслерова сол №7 – три пъти по две глобули. Три дни след теста да се повтори: хиперикум D6 по една доза глобули и шуслерова сол №7 – три пъти, по две таблетки.

Програмата за справяне с панически атаки и силен стрес, с депресивни състояния и изтощение след боледуване от коронавирус е да се приема шуслерова сол №5 – по пет таблетки сутрин, плюс шуслерова сол №7 – по десет таблетки вечер, които се разтварят в чаша гореща вода и се пият бавно, на малки глътки. Този прием дава добър ефект минимум един месец, но препоръчително е да продължи три месеца”, обобщи специалистът.

Мара КАЛЧЕВА / Здраве.то