Ей така се прави кисело зеле БЕЗ претакане – точно за 3 дни вече е готово за хапване и сармички:

Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Не си българин, ако не правиш кисело зеле за зимата! Е, това разбира се е казано в рамките на шегата, но е факт, че в почти всеки дом се прави ферментирало зеле . Класическия вариант – бидонче на терасата или на междуетажната площадка и после само отваряш и вадиш за салатка или сармички.

Всеизвестни са полезните свойства на ферментиралите храни и в частност – киселото зеле. То е пълно с витамини и отлична превенция за вируси през студения период.

Днес обаче ще се съсредоточим върху технологията за приготвяне на киселото зеле и по-точно – за най-лесната рецепта за кисело зеле без претакане , точно за 3 дни.

кисело зеле без претакане

Как се прави кисело зеле за 3 дни?

Има много домакини, които се въздържат от приготвяне на зеле, единствено заради миризмата, която се усеща по време на претакане. Не крием, че е доста отблъскваща и вероятността съседите ви да роптаят срещу това, е много голяма. Имаме добра новина за вас. Ще разберете рецептата за зелето трепач , готово по бързата процедура. Никой няма да узнае, че на терасата си складирате точно този продукт, дори онези, чиито обоняние е достатъчно изострено.

Ферментацията, за която ще разкажем по-долу, се нарича „дива ферментация”. Счита се, че този начин за приготвяне на зеле е най-здравословен и можете всяка седмица да го правите.

Най-напред се подготвя солен разтвор, включващ вода и сол. На 1 литър вода се добавят 30 грама морска сол. Колкото по-ситна е тя, толкова по-лесно ще се разтвори в течността. Всичко е толкова просто, че няма как да ви затрудни.

солен разтвор

Зелето можете да го приготвите нарязано или не. Сами трябва да решите това, съобразявайки се със съда, в който ще го съхранявате.

Ако искате да ползвате голям стъклен буркан, нарежете го на ситно и го залейте със соления разтвор. Най-отгоре сложете някаква тежест, защото иначе зеленчукът ще изплува над солената смес и ще мухляса. Този метод за приготвяне на зеле забранява ползването на капак. В противен случай е невъзможно да протече процес по ферментиране. Отгоре покрийте с марля или тензух, така че да не влиза мръсотия в буркана.

буркан с тензух

След това можете да поставите на топло място, което не е под преките лъчи на слънцето. На третия ден вече можете да опитате. Ще се уверите, че ферментирането е започнало. Най-вкусно е обаче след седмица.

Ако веднъж опитате това зеле без ферментиране, ние сме сигурни, че никога повече няма да искате да вкусите друго.