Изпаднала в клинична смърт разказва какво е видяла в отвъдния свят

Американката Мери Нийл пада във водата, докато кара каяк, и остава без кислород в продължение на 30 минути. Когато жената е открита, външният й вид е ужасен -тя е подута и лилава. След като оживява незнайно как, Мери Нийл разказва за своя предсмъртен опит.

Твърди, че докато била в клинична смърт, срещнала група странни същества на небето. Мери Нийл е ортопедичен хирург. Преживява клинична смърт през 1999 г., докато пътува с каяк до южно Чили. Пада във водата при опасна част на един от водопадите. Открита е безжизнена под 3-метров стълб вода, където прекарва без кислород в продължение на 30 минути.

Не е изпитвала никаква болка или паника и през цялото това време, докато е била под вода. Почувствала как душата й се отделя от тялото и била отнесена на небето. Там веднага я посрещнала непознати същества. Не знае как точно да ги определи – като духове, хора или някакви други създания.

Не разпознавала никой от тях, но чувствала, че всички те играят важна роля в нейната съдба. Посрещната е с отворени обятия и след това поведена по пътека, осеяна схиляди цветя и водеща до огромна куполна структура. В същото време тя можела да се обърне и да разгледа физическото си тяло, потънало във водата.
Спътниците на Мери, които участвали в групата каяци, търсили я в продължение на 15 минути. Накрая един от мъжете я открил. Когато я извадили от водата, тялото й било подуто и лилаво.

На небето на Мери било казано, че трябва да се върне в тялото си, защото времето й да напусне физическия живот още не е дошло. След тези думи дошла в съзнание. Точно в този момент вече отчаяните спасители се опитвали да я върнат към живот. Преживяването на Мери коренно променило възгледа й за смъртта.