След зеления сертификат: Опашки за ваксини в София и Пловдив

Опашка от желаещи да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция се изви пред ваксинационния пункт в столичната Университетска болница „Света Анна“ от рано сутринта, съобщиха от лечебното заведение.

От отварянето на пункта до 10 часа лекарите са ваксинирали над 50 души, а на опашката чакат поне още толкова, предава Дир.бг.

От болницата припомнят, че във Ваксинационния център на УМБАЛ „Св. Анна“ може да бъде поставена и трета игла на пациентите със завършен ваксинационен курс.

Пунктът работи всеки ден, включително и през уикенда, от 8 до 20 часа. На разположение са всички ваксини, одобрени за ползване в страната.

Според подписаната от здравния министър д-р СТойчо Кацаров заповед, която влиза в сила от 21 октомври, почти всички дейности на закрито се преустановяват, ако работещите или присъстващите нямат сертификат за ваксинация, преболедуване или резултат от PCR или антигенен тест.

Над 40 души чакаха от рано сутринта и пред РЗИ – Пловдив за ваксини и сертификати.

„Това е пълно безобразие, от 40 минути сме тук и опашката не е помръднала“, гневи се 52-годишният Георги Николов, цитиран от „24 часа“. Той влезе в разпра с един от портиерите.

„Искам да се ваксинирам, но няма никаква организация. Това е пълен абсурд. Имам танк, ще дойда с него, до гуша ми дойде от всички тъпотии“, крещеше Николов, представящ се като Бате Жоре, когото познавали в целия Пловдив. Чакащите подкрепиха думите му с аплодисменти. Той идвал за първа игла. На въпрос защо не я е направил през лятото, когато нямаше опашки, Николов отговори, че сега пикът на заразата бил много голям. „Това не значи, че няма да се разболеем, но поне да го изкараме по-леко“, допълни мъжът.