Ето го шофьорът на автобуса-ковчег СНИМКИ

54-годишният Мехмед Кадри е шофьорът на автобуса-ковчег, погубил 46 души на АМ „Струма“. Той е бил изключително опитен и е знаел отлично маршрута от Скопие до Истанбул, включително и обратните виражи на българския аутобан.

Кадри и колегата му не са сред оцелелите адската катастрофа.

Техническа неизправност или човешка грешка? Тези две версии разглеждат българските власти за трагедията с автобус на АМ „Струма“. „Според мен става въпрос и за двете неща. Автобусът се е ударил първо в дясната мантинела, след което е тръгнал към лявата. Голяма част от мантинелата, която разделя двете платна, я няма – може би 100 метра. Вратите на автобуса не са отворени. Или водачът не е реагирал да ги отвори, или говорим за повреда, която не е позволила да бъдат отворени.

Остава загадка защо вратите на автобуса не са отворени. Важно е да потърсят производителя на автобуса“, заяви пред Bulgaria ON AIR Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Той изрази съмнение, че ударът в мантинелата е предизвикал пожара.

„Зоран Заев каза, че хората са успели да излязат от задната част на автобуса. Двигателите на автобуса се намират там, пожарът не е тръгнал от двигателите. Това е малък автобус за 52-ма души, в случая не са много възможностите за внасяне на туби с нафта. За взрива, за който всички говорят, най-вероятно гумата се е спукала“, посочи още Димитров.

„Не може еднозначно да хвърлим вината върху участъка, човешкият фактор е много важен. Няма удобно място, където да почиват водачите. Не знаем имало ли е двама водачи или един шофьор е чакал“, изтъкна Димитров.

Журналистът от Северна Македония Огнен Цанцаревич заяви, че научават почти всички новини от българските медии и власти. В РСМ знаят, че пътниците в автобуса не били само македонци.

„Разследването трябва да е съвместно. Съвместната работа е задължителна в случая“, категоричен е Димитров.

„От години говорим, че трябва да се спре войната по пътищата. Трябва да се стигне до причината за този инцидент и да се предприемат действия, за да не се стига до следващи такива инциденти“, каза още той.