Хората със сертификати хукнаха към моловете, но ги посрещна огромно разочарование

За втора година Черен петък в пандемия. За моловете и магазините за техника тези две думи във времето са се превърнали в синоним на хаос, безредици, счупени витрини и бой за стоки на промоция, пише Монитор бг.

Заради пандемията тази година ще бъде една идея по-спокойно, но въпреки това тя не спира магазините да обявяват изкушаващи оферти. Очакванията са 7 от 10 потребители да се възползват от намаленията. Най-търсени обикновено се оказват малките електроуреди, дрехите и обувките, козметиката и мобилните телефони.

Експертите съветват да следим внимателно дали търговците не са надули изкуствено цените седмици преди Черния петък и така да се окаже, че намалението е фалшиво.

Черният петък произхожда от САЩ и вече е много популярен и у нас. Тази година събитието се пада на 26 ноември. Въпреки това начинът, по който търговците подхождат към годишното събитие за продажби, става все по-смесен. Някои предлагат сделки от много по-рано през месеца, за това може да се говори вече и за черен ноември.

Тази година в деня на големите намаления се очаква да пазаруват над 40% от българските потребители, изчисляват от Асоциацията за защита на потребителите. Проверка на „Монитор“ показа, че в търговските центрове намаленията достигат до 25%.

От Комисията за защита на потребителите се извършват масови проверки по време на Черния петък. Те отчитат, че случаите на нелоялна търговия намаляват през последните години. В сравнение с предишни периоди нарушенията през тази година до момента са само 2 или 3.

Пред БНТ председателят на КЗП Димитър Маргаритов обясни, че голяма част от кампаниите за намаленията са били изтеглени в по-ранни периоди

Комисията извършва около 40 000 проверки годишно и обработва средно около 20 000-25 000 сигнала от потребители.

Маргаритов призова хората да проявят потребителско хладнокръвие и припомни, че стоките, закупени онлайн по време на тази популярна кампания, също могат да се върнат. Стоките, закупени по време на намаленията от интернет магазини, подлежат на рекламация в рамките на законовия срок.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов и министърът на икономиката Даниела Везиева разясниха и идеята за промени в Закона за защита на потребителите, които ще бъдат предложени за гласуване на новия парламент.

Сред тях е увеличаване на санкциите за нелоялни търговци и обвързването им с оборотите на фирмите, както и мерки срещу подвеждаща информация в интернет местата за търговия и в социалните мрежи, съобщиха още от Комисията за защита на потребителите.