Ген. Мутафчийски: Това е пълна лъжа, България я очакват рестрикции, а тези с фалшивите сертификати…

София (11 март 2020) Резултатите от изпитанията на платовете за защитните облекла бяха представени в Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. Тези облекла са необходими на медицинските екипи във връзка с мерките за противодействие на разпространението на коронавируса. Присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев (ляво) и генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Пресфото-БТА снимка: Цветомир Петров (ПК)

„Над 90% от C0VID-пациентите във ВМА са нев@ксинирани“, отчете в ефира на БНТ генерал Венцислав Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се в@ксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, изтъкна началникът на ВМА.

„Масовата в@ксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу C0VID са безопасни“, коментира проф. Мутафчийски. Той допълни още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

„Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм разочарован от ниските нива на в@ксинация у нас“, категоричен е бившият шеф на Щаба за борба с к0ронавируса.

„Европа вероятно няма да остане безучастна към това, което се случва у нас“, коментира началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Той не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на C0VID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управлението на пандемията в сравнение с тази, която е била възприета по света в началото на епидемията.

Генерал Мутафчийски допълни, че няма намерение да отправя критики към колегите му, които в момента управляват пандемията у нас, тъй като в критикуването няма нищо продуктивно.

В „Денят започва“ началникът на ВМА за пореден път изтъкна, че не е изкушен от политиката.

„Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен – означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото“, категоричен е ген. Венцислав Мутафчийски.