Бил Гейтс зловещо: Идва нова пандемия, по-смъртоносна от C0VID-19

Бил Гейтс, който е основател на Microsoft и успешен бизнесмен, направи изявление, че скоро може да се появи нова пандемия, която ще бъде по-опасна от к0ронавируса, пише Financial Times.

Милиардерът отбеляза, че въпреки факта, че се появиха Delta и Omicron, които могат да бъдат класифицирани като трансмисивни щамове, хората може да се сблъскат с доста сериозен патоген в близко бъдеще. Това ще причини не само нова пандемия, но и огромен брой смъртни случаи по целия свят. За да се избегнат тежките последици, до които може да доведе друга болест, Гейтс призовава държавните глави да се подготвят за факта, че ще са необходими огромни суми пари.

Бизнесменът смята, че ще трябва да бъдат похарчени милиарди, но това ще помогне за предотвратяване на икономически щети, които ще бъдат в трилиони, както и ще спаси милиони човешки животи.

По-голямата част от отговорността е на развитите страни, техните правителства и филантропи, които могат да помогнат за справяне с много различния достъп до в@ксини, които са ефективни днес.

Гейтс обръща специално внимание на факта, че много иновативни разработки могат да повлияят положително на световните проблеми от глобален характер. Например, може да се разработи наистина ефективна в@ксина, която да помогне в борбата с болести като ХИВ, туберкулоза или малария.

Самата фондация Бил Гейтс, както и друг британски фонд, Wellcome Trust, са готови да предоставят 300 милиона долара, които ще бъдат преведени по сметката на Коалицията за иновации в готовността за пандемия. Благодарение на специално разработена програма COVAX, необходимото количество в@ксини ще бъде доставено в страни със среден и нисък доход.