СЗО съобщи най-голямата новина за к0р0навируса от началото на пандемията:

Сред прогнозите за бъдещото развитие на световната Ковид-ситуация не липсват и такива за край на пандемията след утихването на Омикрон-вълната . Изненадващо, но от СЗО потвърдиха тази теория.

Ето подробности:

Вариантът Омикрон придвижи Covid пандемията в нова фаза и е възможно да доведе до края ѝ в Европа. Това заяви в неделя регионалният директор на Световната здравна организация за Европа, пише Труд бг.

„Правдоподобно е регионът да се движи към крайната фаза на пандемията“, заяви Ханс Клуге в интервю за АФП и допълни, че Омикрон може да зарази 60% от европейците до март.

Ханс Клуге

Когато настоящата вълна на Омикрон в Европа затихне, „ще има доста седмици и месеци с глобален имунитет – или благодарение на ваксините, или тъй като хората ще имат имунитет след заразяване, а също и снижаване на сезонността“.

„Очакваме да има период на затишие преди Covid-19 вероятно да се завърне към края на годината, но не задължително под формата на пандемия“, каза Клуге.

Също в неделя Антъни Фаучи, шеф на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, изрази сходен оптимизъм.

„Случаите на Covid-19 рязко намаляват в части от САЩ, нещата изглеждат добре“, каза той пред тв Ей Би Си нюз.

По-рано и регионалният офис на СЗО за Африка обяви, че случаите на Covid-19 рязко са намалели в региона и че смъртните случаи също намаляват за първи път от пика на доминираната от Омикрон четвърта вълна.