Д-р Мясников предупреди: НЕ докосвайте това лекарство, ако пипнете 0микрон! Ето какво да пиете у дома:

Д-р Александър Мясников е медик и телевизионен водещ, който се ползва с изключителна популярност в родната си Русия. Той често дава простички съвети как да се предпазим от зарази и как да засилим имунитета си по естествен път. Сега лекарят изброи мерките, които трябва да се предприемат при откриване на първите симптоми на омикронния щам на коронавирус .

Лекарят отбеляза, че новият щам на COVID-19 е изключително заразен.

Според него мутацията предизвиква клинични прояви на остро респираторно заболяване.

В същото време, както уточни Мясников, усложненията са много по-рядко срещани при омикрон, отколкото при други щамове на коронавирус.

„Всички ще се разболеем от Омикрон по един или друг начин – някой безсимптомно, друг киха и кашля“, каза той.

Специалистът посъветва да не се притеснявате много заради високата температура. „Вирусът спира да се възпроизвежда при температура от 38 градуса и повече“, каза той. На всички, които не понасят такава температура, Мясников препоръчва приема на парацетамол.

Той припомни, че дневната доза от това лекарство не трябва да надвишава три грама. Ако при използване на този антипиретик температурата остане същата, това е причина за консултация с лекар.

Телевизионният водещ предупреди и за употребата на аспирин, волтарен, ибупрофен, нурофен и други нестероидни противовъзпалителни средства. Според него тези лекарства предизвикват много странични ефекти и са особено опасни за деца, бременни жени и възрастни хора. Ако обаче употребата на тези лекарства не може да бъде избегната, то в същото време те трябва да започнат да приемат лекарства, които предпазват стомашната лигавица, отбеляза лекарят.

При хрема Мясников препоръчва изплакване на носа със солеви разтвори. Както уточни лекарят, те могат да бъдат закупени в аптека или приготвени у дома – добавете половин чаена лъжичка сол към чаша преварена вода. „Ако решите да прибягвате до вазоконстрикторни капки, имайте предвид, че те бързо предизвикват пристрастяване и не трябва да се използват повече от три до пет дни“, предупреди специалистът.

Таблетки за смучене, както и хлорхексидин и мирамистин, ще помогнат за облекчаване на болката и възпалено гърло, добави лекарят. В същото време Мясников призова да не приема антибиотици без лекарско предписание. Той обясни, че тези лекарства са ефективни само при бактериални заболявания и са безполезни при вирусни инфекции. Освен това, поради неправилна употреба на тези лекарства, пациентът може да развие резистентност към тях, каза той.