Кои продукти стават вредни при повторно загряване?

Close-up Of A Person Removing Prepared Food From Microwave Oven

Специалисти по здравословно хранене предупреждават, че не всички храни в ежедневната ни диета може да се подлагат на повторна термична обработка. Такава храна не само губи своите полезни и хранителни свойства, но може и да навреди на организма ни.

Никога не загрявайте повторно ястия на основата на яйца. Те не само че бързо губят всички свои полезни свойства, но и придобиват вредни качества поради появата на канцерогенни и токсични вещества. Затова омлетите и бърканите яйца трябва да се приготвят преди всяко хранене, а варените яйца перфектно ще допълнят много салати и сандвичи, които трябва да се консумират веднага след готвене.

Ястията с добавка на целина са не само вкусни, но и здравословни. Въпреки това при многократна термична обработка някои от елементите, съдържащи се в целината, променят структурата си и стават канцерогенни. Решението: много крем-супи на основата на целина са вкусни също и студени.

Спанакът е задължителен в диетата на хората, които се придържат към принципите на здравословното хранене. При многократно загряване обаче нитратите, които могат да се съдържат в листата им, се превръщат в нитрити и нитрозамини. Последните имат пагубен ефект върху стомашната ферментация и храносмилането.

Най-добре е да използвате спанака в смутита, сандвичи и салати, за да извлечете максимум полза за организма и здравето си.

Претоплените картофи губят както вкуса си, така и здравословните си качества. И ако ги съхранявате неправилно при стайна температура и във фолио, могат да причинят ботулизъм според специалистите по хранене от “Граници на здравето”.

Яжте гювечите и пюретата веднага след приготвянето им. Ако останат варени картофи, можете да ги използвате за приготвяне на вкусни и засищащи салати или студени супи.

Не се препоръчва повторното загряване на пилешко месо, тъй като такива действия променят структурата на протеините и това може да повлияе неблагоприятно на храносмилането, превръщайки месото в трудна за усвояване храна.

Такива храни могат да причинят стомашно-чревни проблеми и да увеличат риска от развитие на гастрит.

От останките на вареното или печеното пилешко месо, котлети и пържоли може да си приготвите вкусни салати или сандвичи.

Цвеклото е уникален продукт, който не губи полезните си свойства по време на първоначалната термична обработка, точно както и доматите. Но повторното загряване значително влошава полезните свойства на тази коренова култура.

За да извлечете максимума от този полезен зеленчук, добавете вареното цвекло към салати, а суровото цвекло – към различни коктейли.