Проф. Кантарджиев посочи първият симптом на новия хепатит

Проф. Тодор Кантарджиев бързо излезе от образа на жури в „България търси талант“ и влезе отново в обичайната роля на голям специалист по заразните болести. Той се появи по bTV и характерния си цветист стил обясни какво трябва да се прави срещу т.нар. мистериозен хепатит, който в момента заплашва Европа и България.

„Ако едно дете в яслена възраст, в пълно здраве, получи следните симптоми – пожълтяване на кожата и лигавиците, урината му да стане тъмна като тъмна бира, изпражненията му станат бели като хума, веднага трябва да се обърне към лекар“, заяви професорът. Той каза също, че това важи най-много за децата на възраст 2-3 години, но също и за по-големите до 10 години.

Кантарджиев заяви, че веднага на детето трябва да се направят изследвания на черния дроб и да се уведоми РЗИ за случая. Само те разполагат с възможности да се установи дали това е мистериозния хепатит.

„Около 90% от тези случаи минават много бързо, 10% са по-сложни, при тях има тежко увреждане и се налага чернодробна трансплантация“, обясни проф. Кантарджиев.

Той даде и конкретни насоки какво да прави, за да се намали риска от зараза. „През лятото мокрите кърпички са сменят. През зимата те са със спирт, за да пазят от коронавирус и грип, а през лятото трябва да се с хлорхексидин. Не правя на никого реклама, цената е една и съща“, заяви професорът.

„Нормалният човек, без епидемии, 12 пъти на ден си мие ръцете. Кожата му не е изтъркана, да предупредя обществото“, заяви Кантарджиев.

кадър bTV