Проф. Витанов със страшно предупреждение към почиващите нашенци в Гърция:

В последните месеци сякаш изобщо забравихме за съществуването на COVID-19 у нас. Това обаче съвсем не означава, че вирусът е изчезнал и не ни причаква някъде, за да нападне отново, когато най-малко очакваме.

Проф.Николай Витанов отправи предупреждение към всички, които планират лятна ваканция на морето у нас и в чужбина:

Ковид-кризата е смазана в България. И така ще си остане до средата на юли, ако не си внесете нещо отвън. Тогава може да има нова Ковид криза. Виждате какво става по Европа. Това написа математикът във Фейсбук.

Внимавайте като ходите в Гърция , там обстановката с ковида е изтървана и имат нужда от време, за да я контролират отново, добави той.

Сценарият „Синьо лято“ е стабилен – ден 34 е. Около ден 60-ти на сценария се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Очаква се сценарият „Синьо лято“ да издържи още 30 дни след това.

У нас обхватът на заразата продължава да се свива. За страната, индексът е 20 пъти под критичната стойност. По морето: Варна – 16 пъти под критичната стойност, Бургас – 25 пъти под критичната стойност, казва Витанов.