Христо Борисов от Payhawk: Минахме през ада, за да успеем. В Европа познават България само с корупцията

България губи десетки възможности за привличане на външен капитал заради тежките проблеми с корупцията, свободата на словото и липсата на стабилна демокрация. Това коментира пред bTV Христо Борисов – съоснователят на Payhawk, първата българска компания, оценена на 1 млрд. долара.

Финтех компанията беше спомената няколко пъти по време на вота на недоверие в изказвания на министър Даниел Лорер и опозиционния депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, а твърденията на Чолаков, че старото управление „не е пречило“ на Payhawk да успее, провокираха критики и опровержение от страна на Христо Борисов.

„Депутатите свикнаха да представят само част от нещата по начин, който им е изгоден. Да, Payhawk не е продукт на една или друга партия. Но е важно да се каже през какви неща минават компаниите. Ние сме изцяло финансирани от външен капитал. Когато привличаме инвеститори, е важно те да имат доверие в държавата. Изключително трудно ни беше да привлечем инвеститори, защото те нямат доверие, че това може да се случи. Казваха ни: „Ние не знаем много за България, но знаем, че корупцията е на много високо ниво, знаем къде сте в свободата на медиите, има големи проблеми“. Рисковият капитал се гради върху доверие. Ние изпускаме много възможности за външен капитал да влиза в България и да се създава добавена стойност – интелектуална собственост с потенциал 10-15 години да носи приход“, каза Борисов.

Той описа пътя на Payhawk към пазарната оценка от 1 млрд. долара с думите „Минахме през ада“.

„Усилията, които трябва да положим в България, са 4-5 пъти по-големи от тези, които трябва да положи една компания в Западна Европа. Имахме 62 отказа на инвеститори, които не искаха да инвестират в България. Те смятаха, че нямаме шанс да съдадем продукт с добавена стойност, който да се конкурира със Западна Европа“, каза Христо Борисов.

Предприемачът разказа за разговор, който е провел само преди седмица в Лондон с човек, за когото едва впоследствие е установил, че е синът на бившия британски премиер Тони Блеър.

„Той ми каза, че разбира от политика, разбира всичко от гръцка политика, но за България не знае нищо освен, че има много висока корупция, много руско влияние и лоша среда на медиите. Казах му, че нещата се променят, не са толкова лоши. След 2-3 часа разбрах, че това е синът на Тони Блеър – Иън, човек, който е доста добре образован и има мнение за средата в България“.

Борисов призова политическия елит да изпълни отговорността си и да създаде „правилна среда“ – „ниско или никакво ниво на корупция, свобода на медиите, демократични практики, фокус върху неща, които надграждат“.

По ирония – в момента, в който Христо Борисов описваше необходимите промени за успешно предприемачество в България и за привличане на чужди инвестиции, интервюто му беше прекъснато заради появата на Делян Пеевски на протеста на ДПС.