Бизнесмен от Първомай: Няма логика едно пюре, което съм го продавал на 1800 лева, тази година да е 3000 лева

Георги Богданов, собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването „Точно днес“ по БНР-Пловдив на въпроса как работят в разгара на кампанията.“

Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни. Първо- няма да ни стигнат оборотните пари, защото цените на всички консумативи, които ползваме – всичко е нагоре и второ- цените, които правим стават баснословни и не знам дали някой ще купува. Няма буркани в момента. Ако един тир преди беше 17 000 лева , сега е 30 000, но сега, ако вдигнат газта от 1-ви август, ще стане още по-лошо. Не знам дали е разумно да работим. Два- три пъти по-скъпа е газът“- коментира Богданов.

На питането дали предприятието получава някаква помощ от държавата, собственикът отговори:

“ Не. Не получаваме. За ел. енергията получаваме, но за газа- не“ .

На въпроса какво трябва да се направи, какво очаква бизнесът, за да продължи работата и да се запазят работните места и производствата, Георги Богданов отговори:

“ Очакваме ниски цени, но не знам как ще се получат. Все още населението, домакинствата не знае за какво става въпрос, защото сега е лято. Газ се ползва евентуално за готвене или топла вода. Когато дойде време да се използва за отопление, нещата ще станат страшни. Народът сега това не го осъзнава все още. А цените ще продължават да вървят нагоре. Няма логика едно пюре, което миналата година съм го продавал на 1800 лева, тази година трябва да го продам на 3000 лева. И има ли кой да го купи? “

Според предприемача изходът от ситуацията е много сложен.

„Чудим се да работим ли, да приключваме ли. Производителите на плодове и зеленчуци чакат да узреят и да ги купуваме и те си мислят за някакви баснословни цени. Но нашата и на колегите ни производствена програма е по-малка. Няма да купуваме това количество, което сме купували“ – каза Богданов.

„Никой не мисли. Ситуацията се превръща в една голяма каша. Лошото е, че всички си чешат езиците, извинявам се за израза и накрая- нищо. Всичко е хаотично“- добави собственикът на консервно предприятие за Радио Пловдив.