Капитал: Правителството на Радев блокира гръцката връзка за газ за България

Още с първите си действия служебното правителство на Румен Радев показва ясни стъпки за завой към връщане на зависимостите от Русия и възпрепятстване на опитите за диверсификация на източниците за страната.

Газовата връзка с Гърция, която се очакваше да осигури трасе за евтиния азерски газ и други алтернативни доставки, няма да може да заработи през септември. Дори има риск да не тръгне въобще в следващите месеци, пише Капитал.

Причините за това са две:

Отказ да бъдат вписани промените в структурата на управление на „Ай Си Джи Би“ – компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ.

Изненадващо решение на служебния енергиен министър Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода.

Така, макар газовата сигурност и диверсификация да бяха обявени като приоритет от президента Румен Радев, първото действие на назначения от него кабинет се оказва блокирането на газопровода, който би осигурил тази сигурност и диверсификация.

Без газовата връзка връщането на „Газпром“ на българския пазар изглежда още по-сигурно. Още повече че това се случва точно когато Гърция обяви, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и договорените от кабинета „Петков“ танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата.

Булфото